2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:10

A zsidóságról és a holokausztról tanulnak a pedagógusok

2015. augusztus 12., szerda 19:00, frissítve: szerda 19:01

Államilag finanszírozott továbbképzésen tanulhatnak a holokausztról, illetve a zsidóságról a pedagógusok a jövőben. A többi közt erről állapodtak meg a Zsidó Közösségi Kerekasztal mai ülésén a kormány és a zsidó szervezetek képviselői. Továbbra sincs viszont megegyezés a Sorsok Háza múzeum megnyitásáról és a Mazsihisz tiltakozik a Székesfehérvárra tervezett Hóman Bálint szobor felállítása ellen is.

Bár a Zsidó Közösségi Kerekasztalt már kedden egy munkamegbeszélésen igyekezett előkészíteni Lázár János és a Mazsihisz vezetősége, szerda délelőtt a Miniszterelnökséget vezető tárca nélküli miniszter főtanácsadója nem tudott érdemben nyilatkozni arról: ki vagy mi akadályozza hónapok óta a zsidó oktatási központnak, a Sorsok Házának megnyitását. „Hát, fogalmam sincsen, megmondom őszintén. Én csak arról tudok, amit az interneten olvastam a tegnapi megbeszélésről, hogy a kormánynak változatlanul az az álláspontja, hogy mindaddig, ameddig a zsidó szervezetek nem jutnak egyezségre, illetve nem fogadják el, addig nem lesz Sorsok Háza. Fogalmam sincsen” – mondta Zoltai Gusztáv.

A Mazsihisz korábbi ügyvezető igazgatóját egy éve milliós fizetésért vette maga mellé Lázár János azért, hogy zökkenőmentes legyen a kormány és a hazai zsidó szervezetek együttműködése.

Lázár János a zsidó kerekasztalnak is csak négy témát javasolt. A Sorsok Háza projekt azonban nem volt közöttük. Ezt a kormány részéről Latorcai Csaba is megerősített a Hír TV-nek.

Téma volt viszont a holokausztoktatás, az elhagyott zsidó temetők helyreállítása, valamint Hóman Bálintnak, a Horthy-rendszer volt kultuszminiszterének szoborállítási ügye is. „Hóman Bálint szobra egy civil kezdeményezésre indult, amihez az Igazságügyi Minisztérium adott támogatást, de kormányzati döntés nem volt mögötte” – hangsúlyozta Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár azt mondta: a megbeszélésen mind Lázár János, mind pedig Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere jelezte, nem tekintik Hóman Bálintot olyan példaképnek, akinek emlékművet kellene állítani.


A Mazsihisz továbbra is tiltakozik az 1946-ban háborús bűntett miatt életfogytiglanra ítélt politikus rehabilitálása ellen – közölte a szövetség elnöke. „Magyarországon egy ilyen embernek ne legyen szobra. Mi változatlanul ezt kérjük a kormánytól, ezt kértük a polgármestertől is, és akkor még azt is hozzátenném, hogy Cser-Palkocsics polgármester úrtól és a székesfehérvári önkormányzattól a szavazás előtt is kértük, hogy ezt a kérdést vegyék le napirendről. Sajnos nem vették le, sőt megszavazták. Én úgy gondolom, minden rossz döntést meg lehet változtatni, és itt lenne az ideje, hogy ebben változás történjen Magyarországon” – mondta Heisler András.

A Belügyminisztérium arról tájékoztatta a kerekasztal résztvevőit, hogy Nyugat-Európától eltérően nálunk nem fokozódott a zsidó közösségre leselkedő veszély. Ugyanakkor az a migrációs helyzet, amibe Magyarország került, érintheti a hazai zsidóságot is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!