2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

A Zeneművészeti egyetemen is szájkosarat raknak a tanárokra

2018. január 11., csütörtök 15:57, frissítve: péntek 18:18

Nem nyilatkozhatnak a médiának a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az intézményt érintő kérdésekről, csak ha engedélyezi az egyetem vezetése – erősítette meg a kommunikációs igazgató a Hír TV-nek.

Először a 24.hu adott hírt arról: az egyik budapesti egyetem munkatársainak megtiltották, hogy rektori és kancellári engedély nélkül nyilatkozzanak a médiának. A hírportál birtokába került levél közölte, hogy mostantól az egyetem működésével, helyzetével kapcsolatos mindennemű sajtónyilatkozat tétele a rektor és a kancellár közös, előzetes írásbeli engedélyéhez van kötve. A szabályozás nemcsak a dolgozókat, oktatókat, de a diákokat is elhallgattatja – írta a portál.

A Hír TV csütörtökön úgy értesült, hogy a levelet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem polgárai kapták meg, amit aznap az intézmény kommunikációs igazgatója meg is erősített. Ő azt írta, a szabályozás a diákokra nem vonatkozik, és már korábban is érvényben volt.

„Érvényes szabályaink szerint munkatársaink – mint más nagy nemzeti szervezetekben általában – a szervezet egészét érintő ügyekben az intézményvezetés tudtával nyilatkozhatnak. A szabályozás nem új, és a diákok semmi ilyen vonatkozású értesítést nem kaptak. Koncertjeikről pedig most is, korábban is rendszeresen nyilatkoztak és nyilatkoznak oktatóink (is)” – írta szerkesztőségünk érdeklődésére a Zeneakadémia kommunikációs vezetője.

Nem tudni, felülről jött-e az utasítás

Szerettük volna megtudni, mi indokolta a szabályozás bevezetését, illetve hogy kaptak-e erre utasítást valamilyen felsőbb szervtől, például az Oktatási Hivataltól vagy az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Megkérdeztük azt is, milyen retorzióra számíthat az a diák vagy tanár, aki megszegi az szabályozást. Ezekre a kérdésekre az egyetem vezetése nem válaszolt.

Múlt pénteken a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal levelet küldött a szakképző iskoláknak; ebben elrendelték, hogy ha a sajtótól valamilyen kérdést kapnak, önállóan nem válaszolhatnak rá. Választervezetet kell írni, majd elküldeni a hivatalnak, és az ő iránymutatásuk szerint kell válaszolni. A levél előzménye: az egyik komáromi szakgimnázium tanára az RTL Klub műsorában bírálta, hogy az iskolában rendszeresen szégyenfalra tették az igazgatói megrovásban részesült diákok nevét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!