2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

A volt román kormányfő szerint jobb lett volna, ha Orbán Viktor csendben marad

Hír TV

2018. július 29., vasárnap 11:24, frissítve: vasárnap 13:10

Rosszul fogadták Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét a román politikusok. Valamennyien a magyar-román kapcsolatokról, illetve a Székelyföldről szóló részt kifogásolták. Az egyik jobboldali párt elnöke szerint Orbán Viktor úgy viselkedett, mintha Románia miniszterelnöke lenne. A magyar kormányfő szombati beszédében egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy Székelyföld idősebb a modern Romániánál és a románoknak meg kell érteniük, hogy a magyaroknak nincs mit ünnepelni Erdély elcsatolásán.

Jobb lett volna, ha csendben marad Orbán Viktor Erdély és Románia egyesülésének 100. évfordulójával kapcsolatban, ha már nem volt képes tisztelettudóan és udvariasan kifejezni magát – így reagált Victor Ponta volt román kormányfő a magyar miniszterelnök tusnádfürdői szavaira, az Observator beszámolója szerint. Ponta úgy véli, Orbánnak le kellett volna állnia, amikor azt mondta, hogy a magyaroknak nem ünnep a román centenáriumi év. A volt román kormányfő hozzátette: ha Romániának tisztelhető vezetői lennének, a magyar miniszterelnök nem tudná sértegetni a románokat.

Az Orbán-beszéd román centenáriumra vonatkozó részét emeli ki a Digi24 honlapja is, valamint azt, hogy a magyar miniszterelnök kijelentette: Székelyföld már akkor is volt, amikor a modern Románia még nem létezett. A beszámoló rámutat: Orbán Viktor az RMDSZ szlogenjét is idézte, ami így hangzik: Ezer év Erdélyben, száz év Romániában.

Felháborító, hogy a vezető román politikusok hagyják, hogy Orbán Viktor úgy csináljon, mintha ő lenne Románia miniszterelnöke – idéz egy ellenzéki politikust a StiriPeSurse híroldal. A Basescu-féle Népi Mozgalom Párt elnöke azt sérelmezi, hogy a magyar kormányfő Románia-ellenes kijelentéseit senki sem foghatta vissza a bukaresti vezetés részéről, hiszen Románia nem képviseltette magát magas szinten Tusnádfürdőn. A politikus úgy fogalmazott: a centenáriumi évben Orbán Viktor szabadon ünnepelhette az elmúlt 100 év legnagyobb román engedményeit – ezek között a magyar nyelv hivatalossá nyilvánítását és a magyar gázvezeték-hálózat használatát említi. Szerinte a román kormány tálcán kínálta ezeket a kedvezményeket, cserébe az RMDSZ politikai támogatásáért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!