2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A volt jegybankelnök szerint új dimenzióba lépett a korrupció

Hír TV

2017. december 8., péntek 23:08, frissítve: szombat 12:27

Nem ment meg minket az EU a korrupciótól és a jogállamiság leépülésétől, a változást országon belül kell elindítani – hangsúlyozta több előadó is egy budapesti konferencián. A rendezvényt szervező Transparency International kutatása szerint 2007 és 2013 között átlagosan 25 százalékkal árazták túl Magyarországon az uniós pénzből megvalósuló projekteket.

A 4-es metró és a felcsúti kisvasút nagy port kavaró beruházásában közös, hogy mindkettőre költöttek az unió pénzéből, és mindkettő korrupciós gyanúba keveredett. Ősszel pedig egy 420 milliárdos víziközmű-tender kapcsán mondta ki az Európai Bizottság, hogy nem működik megfelelően a magyar ellenőrzés. A korrupcióellenes világnap alkalmából pénteken a közpénzek felhasználását ellenőrző civil szervezet tartott konferenciát.

„A Transparency International véleménye szerint az uniós pénzek elosztása ma Magyarországon sokszor részrehajlóan történik. Az esetek többségében a projekteket túlárazzák, és a támogatást nemegyszer indokolatlan célokra pazarolják. Nem túlzás azt állítani, hogy ebben a ciklusban több száz milliárd forintnyi uniós közpénz kerül illetéktelen zsebekbe” – hangoztatta Martin József Péter, a szervezet ügyvezető igazgatója.

A jegybank korábbi elnöke szerint az országban tapasztalható központosítás megágyaz a korrupciónak. „Sajnos Magyarországon minden jel arra mutat, hogy a korrupció trendje erőteljesen – ha tetszik, exponenciálisan – emelkedik. A félreértések elkerülése végett egyáltalán nincs az az illúzióm, hogy 2010 előtt ne lett volna magas. 2010 óta viszont iparszerűvé vált. Egy új dimenzió, egy új minőség jött létre” – fogalmazott Surányi György.

A budapesti amerikai ügyvivő az eseményen transzatlanti érdeknek nevezte a korrupció elleni harcot. „Az amerikai cégek aggódnak az átláthatóság hiánya és az ismerősök előnyben részesítése miatt. Az ilyenfajta kockázatok komolyak Európában, és közvetlenül kihatnak a kereskedelemre, illetve az termékek árára is” – emelte ki David J. Kostelancik.

A korrupció elleni harc jövője kapcsán a résztvevők közül többen is kiemelték, hogy az uniós források egy részét az Európai Ügyészséghez való csatlakozáshoz kötnék.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!