2023. 10. 02. Hétfő Petra napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

42 év után ismét magyar filmé az Arany Medve

,

2017. február 19., vasárnap 12:00, frissítve: vasárnap 14:22

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nyerte a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Arany Medvét. A tizennyolc év után új nagyjátékfilmmel visszatérő magyar rendezőnő a filmkritikusok nemzetközi szövetségének díját és egy olvasói elismerést is bezsebelt a német fővárosban.

Testről és lélekről – ez a film címe, amellyel Enyedi Ildikó elnyerte a berlini filmfesztivál legjobb filmnek járó díját, az Arany Medvét.

A berlini filmfesztivál előtt a rendező Alindánál beszélt először új filmje fogadtatásáról. Vendégek: Enyedi Ildikó filmrendező és Horkai Zoltán állatkoordinátor. Bővebben>>>

„Egy nagyon egyszerű filmet akartunk készíteni, olyan egyszerűt, mint egy pohár víz. Nehéz volt, sok volt benne a veszély, hogy nem lesz jó. Az egész csapat hitt benne, mindannyian hittünk benne. De azt nem tudtuk, hogy a nézők is szeretni fogják-e. Most nagyon hálás vagyok minden nézőnek, az egész zsűrinek. Hatalmas fordulópont volt itt ülni és hallgatni a közönség reakcióját. Soha nem fogom elfelejteni” – mondta a filmrendező.

A film egy vágóhídon játszódó románcot dolgoz fel.

„Volt egy mondat, egy kifejezés, hogy az élet csak a tehenek szemében tűnik olyan lényegtelennek. Attól függetlenül, hogy ez politikai állásfoglalás is, éreztem, hogy a rendező mindig ehhez az üzenethez tért vissza a film készítése során” – mondta a film egyik főszereplője, Morcsányi Géza még napokkal a díjátadó előtt egy sajtótájékoztatón.

A film két gátlásokkal küszködő ember egymásra találását mutatja be: éjszakánként mindketten ugyanazt álmodják, szarvasként járják a téli erdőt.

„Amikor Ildikó megtalált ezzel a történettel, akkor ez számomra egy nagyon nagy kihívás volt, mert ezek nem hogy nem háziasított állatok, tehát nem domesztikált állatok, de még a vadállatokból is a rosszabbik, ugyanis ez a menekülő típus, és ennek a gondolkodása sokkal lassabb, mint egy ragadozó állatnak” – mondta Horkai Zoltán állatkoordinátor.

A film az álom és a valóság, a test és a lélek kettősségéről mesél a maga különös módján.

„Mindenkinek van egy olyan igazságpillanata, ahol – vagy legalábbis ez volt a cél, és a nevetésekből, egyébből úgy valahogy lejön, hogy talán ez sikerült –, hogy amikor mögé látunk, akkor valami szépet látunk, esetleg esendőt, nem tökéletest, de mindenképpen szeretetre és figyelemre méltót” – mondta a Hír TV Alinda című műsorában Enyedi Ildikó.

A Berlinálén eddig egyszer nyert magyar film. Mészáros Márta Örökbefogadás című alkotása 1975-ben kapta meg az Arany Medvét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!