2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

A tehetősebbek járnak jól az adóváltozásokkal

Hír TV

2018. július 21., szombat 17:28, frissítve: szombat 17:47

A gazdagabb rétegek járnak jól jövőre a pénteken elfogadott adóváltozásokkal – a Hír TV-nek nyilatkozó szakszervezeti vezető szerint. A cafeteria-rendszer átalakításával megszűnik például az albérleti- és az utazási-, valamint a lakás- vagy diákhitelek visszafizetéséhez nyújtható támogatás adómentessége is.

Pénteken módosította az Országgyűlés az adótörvényeket. A személyi jövedelemadó 15, a társasági adó 9 százalék marad jövőre. A kétgyermekes családok adókedvezménye ötezer forinttal, havi 40 ezer forintra emelkedik. Változik a cafeteria-rendszer is. A béren kívüli juttatások közül gyakorlatilag csak a SZÉP-kártyánál marad az adókedvezmény, és megszűnik az eddig készpénzben kifizethető százezer forint adókedvezménye. Ezekkel a módosításokkal elsősorban a felső-középosztály jár jól – mondja a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

„A mi számításaink szerint azoknál a munkahelyeknél, ahol körülbelül kétmillió munkavállaló van, ott a cafeteria-szabályok megváltozásából adódóan éves szinten, közel 90 ezer forint veszteség lesz, és akkor még a többit meg fogjuk látni. Ami a további veszteség, az majd a jövő zenéje, mert itt a bértárgyalások során nagyon komoly feszültségek lesznek” – nyilatkozta Székely Tamás.

Átlagosan 20 százalékkal emelkedik a népegészségügyi termékadó, a cigaretta pedig már szeptembertől drágul. Januárban és jövő júliusban is emelkedik majd a dohány adója, lépésenként 30-40 forinttal. Jön egy új közteher: a bevándorlási különadó, ami az érintett civil szervezetek költségvetésének negyedét vonja el.

„Ennek elég komoly következményei lehetnek. Tehát, hogyha ezt a törvényt valóban használni akarják, akkor minden olyan szervezet, aminek a kormánytól eltérő álláspontja van mondjuk migrációs kérdésben, már pedig elég sok ilyen szervezet van, az ugye, a törvény hatálya alá eshet és annak elvehetik a támogatásaiknak a negyedét, ami független attól, hogy az ember egy kicsi vagy egy nagy szervezet, azért egy jelentős érvágás” – magyarázta Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország emberi jogi szakértője.

Ha az Amnestynek is fizetnie kellene, akkor néhány munkatárstól meg kellene válniuk, ezért most azt vizsgálják, hogy az Alkotmánybírósághoz vagy az Emberi Jogok Európai Bíróságához forduljanak-e a sarc miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!