2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

A tehetős túristákat célozza meg a kormány a Tisza mentén

Hír TV

2018. április 30., hétfő 15:33

Üzletet remélnek a Tisza mentén a nyaralóhajóktól. A tehetős turistákra szabott szolgáltatást kísérleti jelleggel vezeti be a kormány. A csatornahajózás Magyarországon számít csak újdonságnak, Nyugat-Európában kedvelt formája a vakációzásnak. Gyurcsány Ferenc is szívesen töltötte hajókázással a nyarakat, amikor miniszterelnök volt a 2000-es évek második felében. Így járta be Hollandiát, Kelet-Németországot és Írországot is.

A nyaralóhajókon utazás kedvelt formája a turizmusnak azokban a nyugat-európai országokban, ahol sok a folyó vagy a hajózható csatorna. Kísérleti jelleggel a magyar kormány is belevág a nyaralóhajózásba. Az állami tulajdonú MAHART Zrt. 20 vízi jármű beszerzésére írt ki pályázatot. A nyertes vállalkozásnak három évig kell majd reklámozni a bérbe vehető nyaralóhajókat külföldön.

„A kormánynál az a döntés született, hogy ez a húsz hajó a MAHART-hoz fog kerülni. Tehát ezt az egész projektet a MAHART fogja elindítani, és ő lesz az, aki először itt flottával fog rendelkezni, de nagyon reménykedünk abban, hogy ki fog derülni, hogy ez egy nagyszerű program az egész régió turizmusára” – mondta Révész Máriusz aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos.

Az egyik végállomás a Tisza-tó parján fekvő Kiskörén lesz, ahonnan Vásárosnaményig lehet elhajókázni a Tiszán. „Én nagyon remélem azt, hogy ez a településnek és a térségnek is egy új lökést ad, egy új fejlődési ívet fog ez majd adni, illetve mutatni, és bízom benne, hogy ezzel a vállalkozóknak is lehetősége lesz megalapozottabban, átgondoltabban koncentráltabban vállalkozásokat nyitni, és bízom benne, hogy a település lakóinak munkahelyeket fog teremteni” – mondta Magyar Csilla, Kisköre polgármestere.

A Bodrog folyó partján lévő Sárospatakon is lesz egy kikötő. A kisváros polgármestere is üzletet lát a nyaralóhajókban.

„A helyieknek egyetlenegy lehetőségük van, az pedig a turizmusban rejlik. Egyre többen kapcsolódnak be akár szállásadással, akár vendéglátással, idegenforgalommal. Ahogy az előbb említettem, csak a tavalyi évben több mint tízezerrel nőtt a vendégéjszakáknak a száma. Tehát a helyieknek ez is egy óriási lehetőség lesz, a vállalkozóknak a tekintetében pedig én azt hiszem, hogy meg fogja mozgatni a helyi vállalkozók fantáziáját is” – magyarázta Sárospatak polgármestere, Aros János.

A másik útvonal Tokajtól a szlovák határig tart. Sétahajókat már most is üzemeltetnek Tokajban. A vállalkozók abban bíznak, hogy a nyaralóhajókkal bővül a kuncsaftok köre.

„Mindenképpen örülünk neki. Egy gazdag vendégréteget hoz gyakorlatilag ez a hajózás. Egy olyan szolgáltatás indul, ami nem volt korábban, új dolog, és új embereket fogunk ezáltal kapni” – így Tarnai Gábor üzletvezető.

A kormány 4,6 milliárd forintot szán a programra. Ebből 1,6 milliárdot fordítanak a hajók megvásárlására, a többi pénz kikötőfejlesztésre megy el.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!