2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:30

A társadalom lassíthatja az önvezető autók terjedését

Hír TV

2018. január 18., csütörtök 13:04, frissítve: csütörtök 13:32

Már az idén fellendülhet az önvezető autók kereskedelmi forgalma egyes iparági szereplők szerint. Több millió ilyen járművet adnak el 2018-ban, Svédországban pedig önállóan közlekedő teherautók is megjelennek az utakon.

Az önvezető autóké a jövő – és ha hihetünk a szakértőknek, nem is annyira távoli jövőről van szó.

Szerintem 2018-ra úgy fogunk emlékezni, mint az évre, amikor a tudományos projektek kereskedelmi valósággá váltak. Csak a mi cégünk kétmillió önvezető járművet gyárt le az idén – mondta az Autonomous Driving Solutions főmérnöke, Jack Weast.

A technológia állt a detroiti nemzetközi autókiállítás középpontjában. Egy svéd cég önvezető teherautót hozott a bemutatóra, mint kifejtette, már ez évtől az fogja fuvarozni egy helyi áruházlánc termékeit. A jármű önállóan közlekedik majd, de szükség esetén távirányítással is vezethető.

Egyes szakértők ugyanakkor arra is rámutatnak, hogy bár az önvezető technológia nagyon gyorsan fejlődik, a terjedését lassíthatja, hogy a társadalom csak fokozatosan tud alkalmazkodni az új helyzethez.

Az önvezető járművek még mindig fejlesztés alatt vannak, de gyorsan halad a dolog, sokkal gyorsabban, mint bármelyik eddigi technológia - háromhavonta érkeznek új hírek a szektorból. Másrészt viszont szükség van a megfelelő törvényi és biztosítási környezetre, valamint az infrastruktúrára is, mert nem csak az autógyártó technológiáról van szó – mondta Jessica Caldwell autóipari szakértő.

Az Egyesült Államok kormánya már a nyáron beterjesztené a kongresszusnak azt a törvénycsomagot, amely megkönnyíti a piac megnyitását az önvezető járművek előtt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!