2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

A tanulatlanok halála kozmetikázza az „örvendetes” mutatókat?

2017. június 22., csütörtök 01:47

Az Emmi államtitkára az Orbán-kormány oktatáspolitikájának sikeréről, növekvő iskolázottságról beszél, amit Rétvári Bence szerint a kis népszámlálásnak számító mikrocenzus is igazol. A szakszervezet szerint a tanulatlan idősek halála kozmetikázza a mutatókat, ráadásul a közmédia is rácáfol a minisztériumra.

„Örvendetesen öt év alatt nagy mértékben csökkent a 8 általános iskolával sem rendelkezőknek az aránya” – a kormány oktatáspolitikájának sikereit sorolta az Emmi parlamenti államtitkára. Rétvári Bence szerint egyre többen tanulnak, egyre magasabb szinteken.

„Míg ez 2011-ben 4,9 százalék volt, ez most már 3,2 százalékra csökkent, tehát 1,7 százalékkal csökkent azoknak az aránya, akik 8 általános iskolai végzettséggel sem rendelkeznek. Ha a középfokú végzettséget nézem, és az érettségit adó képzéseket, akkor azt láthatjuk, hogy az érettségivel rendelkezőknek az aránya – a mikrocenzus adatai szerint –, tehát a népszámlálási és a kis népszámlálási adatok szerint az elmúlt öt évben lépte át, örvendetesen, az 50 százalékos határt” – emelte ki Rétvári.

„Ez a ragyogó eredmény nem az iskolarendszernek a hatása, hanem egyszerűen az a tény, hogy meghalnak” – mondja Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. A tanulatlan, 8 általánossal sem rendelkezők halálával magyarázza az arányok javulását Galló Istvánné. Szerint a kormány teljes népességre vetített adatai használhatatlanok, ráadásul, amiben javulás van, az sem a mostani, hanem a 8-10 évvel ezelőtti kormányzati intézkedéseknek köszönhető.

„Most itt egy nagyon komoly visszalépés van, és 10 év múlva fogjuk csak látni ennek a hatását. A 16 éves tankötelezettségi korhatár, az, hogy a középiskolába felvételizni kell, tehát ennek a hatása 5-10 év múlva lehet érezhető és statisztikailag kimutatható” – tette hozzá a PSZ elnöke.

Elégtelen helyett katasztrofális

Az év vége nem csak a diákok, de az oktatási rendszer bizonyítványosztása is. A Jobbik szerint jelenleg elégtelen helyett katasztrofális jelző kerülne az oktatásért felelős döntéshozók bizonyítványába.

„Az oktatásnak az lenne a feladata, hogy a társadalmi igényeket hozzápasszintsa ehhez az elképesztő fejlődéshez, és én azt látom, hogy a magyar oktatás az még valahol elképesztő évtizedekkel lemaradva toporog. A kormányainknak meg az a legnagyobb problémája, hogy adminisztratíve, meg az intézményen belül hogyan tudja a megfelelő feladatokat átlátni” – nyilatkozta Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselő.

A Párbeszéd ingyenessé tenné az első diploma megszerzését, és minőségi oktatással tartaná itthon a fiatalokat. „Egy újabb olyan iskolai évet hagytunk magunk mögött, amiben a kormány, a Fidesz-kormány a gyerekektől, a magyar diákoktól elveszi a jövőt, elveszi a továbbtanulás lehetőségét” – vélekedett Erőss Gábor, a párt elnökségi tagja.

A közmédia és a távirati iroda korábbi adatai szerint egyébként 2011 és 2016 között több mint 34 ezer fővel csökkent az érettségizők száma.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!