2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

A Szerbia felől érkezőknek már nem jár oltalom

2015. augusztus 1., szombat 20:26, frissítve: kedd 10:01

Mától automatikusan el kell utasítaniuk a magyar hatóságoknak a Szerbia felől érkezők menekültkérelmét. Az egyik nemzetközi jogvédő szervezet a törvényi szigorítás vizsgálatára kéri az Alkotmánybíróságot. A Balkánról egyébként továbbra is határsértők ezrei érkeznek Magyarországra. És minden napra jut egy-egy embercsempész a rendőröknek, Zalában egy olasz férfit fogtak el, a gyanúsított pakisztáni menekülteket szállított – fejenként száz euróért.

Sátorral és lepedővel védekeznek az újabb melegfront ellen a határsértők Ásotthalomnál. Szerbia felől továbbra is több mint ezren érkeznek naponta. Menekültkérelmeiket érdemi vizsgálat nélkül, automatikusan el kell utasítania a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak. A megszigorított jogszabályok kimondják, hogy a biztonságos országokból érkezőknek nem jár oltalom Magyarországon. Szerbiát és a többi balkáni államot pedig az Orbán-kormány augusztustól biztonságos országoknak minősítette.

A fővárosban, a Keleti pályaudvar közelében a fűben fekve, az árnyékban hűsöltek a menekültek.

– Problémáink voltak Pakisztánban, azért hagytuk el az országot..
– Milyen problémáik voltak?
– A tálibokkal, veszélyes hely most...

Délben nem várt ebéd érkezett. Egy Magyarországon élő palesztin férfi 10 óriáspizzát vitt a menekülteknek.

– Itt lakok 29 éve, jordán állampolgár, palesztin vagyok. És hozok nekik segítség.
– Miért érzi úgy, hogy segíteni kell?
– Mert nekem van kis két gyerekem, érzem kell segíteni. Bízok, a magyar kormány is segít, nekik. Orbán Viktor bácsi is segít...

– nyilatkozta Douglas Ayman.

Az ízléssel sem volt baj, sajtos pizzát kaptak a migránsok. A húsféléktől – elsősorban vallási okokból – idegenkednek.

Az egyik nemzetközi jogvédő szervezet magyarországi vezetője mást mond, az Amnesty International a migrációs törvények módosításának vizsgálatát kéri az Alkotmánybíróságtól. „Ezzel a gyorsított eljárással az a félő, hogy Magyarország a nemzetközi menekültjog legalapvetőbb elvét, a visszaküldés elvének tilalmát fogja megsérteni. Az új menedékkérelemről szóló törvény szerintünk alapjogba ütközhet, olyan helyzethez vezethet, amikor minden menedékkérelmet elutasítanak és Szerbiába toloncolják őket” – mondta Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

A kormány biztonsági kerítéssel állná a menekültek, bevándorlók útját a magyar–szerb határon, ahol a helyiek egy része önkéntes határvadász csoportot toboroz. A jelentkezők a tervek szerint vasárnap találkoznak először egymással. Egy budapesti Fidesz-tag szerint a kezdeményezés bűncselekmény előkészületének gyanúját veti fel. Tényi István, aki rendszeresen tesz feljelentéseket, bejelentéseket a felkapottabb közügyekben, ezúttal is a hatóságokhoz fordult. A bejelentőt tanúként hallgatták ki a rendőrök.

– Önkényesen, mondjuk úgy összefogva, tiltott eszközökkel, fegyverekkel ha kell megakadályoznák a Szerbia felől érkező menekülthullámot.
– Ez önben félelmet keltett, ezért tett bejelentést?
– Így van, félelmet keltett, illetve nyilvánvaló ez a Facebook-közösség oldalon megjelent hír megjelent a Népszabadságban, a HVG-ben, más portálokon is, másokban is félelmet kelthetett…

– vélekedett Tényi István.

Az ügyben a szegedi rendőrök már nyomoznak közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezése miatt. A határvadász csoportot Ásotthalom jobbikos polgármestere is népszerűsítette a Facebookon; Toroczkai László szerint az egység egyelőre kizárólag tanyasiakból áll, akik a törvényeket betartva igyekeznek a rendőröknek segíteni, például a határsértők bejelentésével. Toroczkai a közösségi portálon egyébként egy gumilövedékes önvédelmi fegyvert is propagált, amellyel szerinte meghátrálásra kényszeríthetők a kerítést megrongálni készülő határsértők.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!