2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

A Szapáry család hagyatékáról sem kérdezhetett a Hír TV

Hír TV

2017. december 12., kedd 22:25, frissítve: kedd 22:49

A Szapáry család hagyatékából származó, felbecsülhetetlen eszmei értékű anyag került a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményébe. A felajánlók, az Egyesült Államokban élő Paul és Gladys Szápáry apai ágon Szapáry gróf, anyai ágon Széchenyi Ferenc gróf szépunokái. A hagyatékok között szerepelnek 17–18. századból származó festmények, fotóalbumok, köztük egy 1873-as Ferenc József-oklevél is. A Hír TV szerette volna megkérdezni az intézmény főigazgatóját is a felajánlásáról, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma megtiltotta az interjúkészítést.

A nemesi családot Szapáry Péter tette vagyonossá a 17. században. A festményt a grófi család Amerikában élő leszármazottai ajánlották fel a Nemzeti Múzeumnak a magyar vonatkozású hagyatékuk részeként. Gladys és Paul Szápáry apai ágon rokonságban áll a Magyar Nemzeti Bank egykori alelnökével, Magyarország volt washingtoni nagykövetével, Szapáry Györggyel. Anyai ágon pedig felmenőik között található a Nemzeti Múzeum alapítója, Széchényi Ferenc.

„Nagyon boldog vagyok, hogy ez ide került. Én magam akkor fedeztem fel, amikor odakint jártam, New Yorkban, meglátogattam a két unokatestvéremet. Ez a kép nagyon fontos, mert igazából nagyon sok festmény, dokumentum, ami itt maradt az arisztokrata családoknál, azok megsemmisültek, vagy szétszórták őket. Ez meg egyben volt, külföldre került szerencsére” – mondta Szapáry György egykori amerikai nagykövet.

A Hír TV interjút kért a Nemzeti Múzeum igazgatójától is. Az intézmény az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozik. A tárcát Balog Zoltán vezeti, aki Simicska Lajos és Orbán Viktor emlékezetes szakítása után megtiltotta, hogy a beosztottjai vagy az általa felügyelt intézmények munkatársai nyilatkozzanak az üzletember érdekeltségébe tartozó Hír TV-nek.

– Itt van az igazgató úr, de kell az Emmi engedélye.
– Akkor most igazgató úrral nem csinálhatok interjút, mert a Hír TV-től vagyok?
– Felhívom az Emmit, de…
– Akkor megtenné, hogy felhívja, mert úgy tűnik, itt mindenki kap interjút, csak mi nem.
– Most megvan…
– Az jó, mert mi azért jöttünk, hogy a műkincsekről beszéljünk az igazgató úrral…

Végül a főigazgatót csak a sajtótájékoztatón kérdezhettük.

„Egy több mint 200 éves hagyománya van annak, hogy különböző arisztokrata családok, különféle közemberek és családjaik adományokat tesznek a múzeum javára, igaz, hogy ez az 50-es, 60-as, 90-es években alábbhagyott, de most már ismét jelen van” – emelte ki Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

A Szapáry-hagyatékot a tudományos feldolgozást követően állítják ki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!