2022. 12. 05. Hétfő Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Európai Híradó 03:40

A számok szerint nem ért célt a trafikrendszer

2015. május 4., hétfő 21:10, frissítve: kedd 14:52

Nem igazolják a statisztikák, hogy az új trafikrendszerrel csökkent volna a dohányzás. A legfrissebb adatok szerint 2009-hez képest mindössze 2 százalékkal kevesebb felnőtt gyújt rá, de a rendszeres dohányzók száma nőtt. A Hír TV által megkérdezett szakember szerint a kormány intézkedései a rászokást küszöbölhetik ki.

„Én személy szerint nem bánnám, ha sokkal drágább lenne a cigaretta, csak ezt ne kormányálláspontként vegyék, mert még egyszer mondom, be kellene tiltani teljes egészében a dohányzást” – nem csak a halálbüntetés kapcsán képvisel radikális álláspontot a kancelláriaminiszter. Lázár János a trafikrendszer bevezetését is azzal indokolta, hogy ezáltal csökkenhet a dohányzás: „a tizen-, huszonéveseket célozzák meg a dohánygyártók, ez teljesen egyértelmű, nekünk pedig ezzel föl kell vennünk a versenyt, és a fiatalokat kell jobban védenünk”.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint azonban ezt nem sikerült elérni. „A férfiaknak 42 százaléka tartozik a dohányosok közé, a fiatal férfiaknak, a 18-34 éves korosztályt tartjuk fiatalnak, a nőknek pedig valamivel több, mint negyede tartozik ide” – mondja Boros Julianna, a KSH kutatásvezetője.

A férfiak esetében ez 5,5, a nőknél 2,9 százalékponttal magasabb, mint 2009-ben. A legfrissebb adatok szerint a felnőtt lakosság 29 százaléka dohányzott, ez némi javulás a 2009-es 31 százalékos arányhoz képest. A rendszeres dohányosok száma azonban szintén emelkedett. A dohányzáshoz köthető megbetegedésekben Magyarország továbbra is az élmezőnyben van. „A dohányzásnak tulajdonítható halálozásban kiemelkedő helyen szerepel Magyarország, például a légcsőhörgő-, tüdőráknak köszönhető halálozásra gondolunk, ott világelsők vagyunk” – teszi hozzá a kutatásvezető.

A Dohányzásról Leszokást Támogató Központot nem keresték többen az utóbbi években. „Ugyanannyi leszokni vágyó keres meg bennünket, ugyanaz a korosztály, ugyanaz a nemi eloszlás, nagyjából 50-50 százalék hölgyek és urak. Ami viszont változott picit, az a leszokni vágyókban az az érzés, hogy sokan úgy érzik, hogy egy kicsit megbélyegezték őket, hogy egyfajta címke az, hogyha valaki dohányzik” – véli a pszichológus.

Kiss Laura szerint a kormány intézkedései a dohányzásra rászokást küszöbölhetik ki, azt viszont aki korábban nem fontolgatta a leszokást, erre semmilyen intézkedés nem tudja rávenni. „Viszont aki már fontolgatta a leszokást, egyre több érv szólt amellett, reggeli köhögés, egyre nagyobb anyagi megterhelés, az unoka elhúzódik tőle a dohányfüst szaga miatt, annak plusz egy cseppet jelenthetnek ezek az intézkedések, hogy azt mondja, hogy igen, most már nekifogok a leszokásnak” – mutatott rá Kiss Laura.

Kiss Laura hozzátette: mivel fiatalkorban a negatív következmények még nem nagyon jelentkeznek, ezért ezt a korosztályt a leszokás gondolata is kevésbé foglalkoztatja.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!