2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A szakszervezet nem lát lehetőséget a közszféra karcsúsítására

Hír TV

2018. július 20., péntek 15:43, frissítve: péntek 16:53

A központi közigazgatásban dolgozók béremelése kiolvasható a költségvetésből, a közigazgatási karcsúsítás viszont nem. A szakszervezet szerint nincs lehetőség elbocsátásra, a munkaadók viszont számítanának a közszféra munkaerejére.

„Mindenki abban érdekelt, hogy erős, hatékony állam legyen, de ne egy felduzzasztott, túl sok közszolgával működő magyar állam.”

A kancelláriaminiszter az ATV-ben reagált így a közszféra karcsúsításáról szóló felvetésekre bő egy hete. Gulyás Gergely azt mondta: összességében kevesebb emberre van szükség. A központi közigazgatásban ősszel, a területi közigazgatásban pedig még az év végéig határozzák meg a létszámot, fűnyíróelvszerű leépítéstől azonban nem kell tartani.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke egy 100 ezer fős leépítést is lehetségesnek tart abból a tágabban vett, bő 800 ezres körből, amibe már az államilag finanszírozott egészségügyi, oktatási, kulturális területek is beletartoznak, nemcsak a központi közigazgatás.

„Az egy reális becslés lehet, de hozzá kell tenni, hogy becslés, hiszen mindig azt mondtuk, hogy egy alapos tevékenységelemzés kell, hogy melyik területen kell tényleg csökkenteni a létszámot és hol nem. És bevallom őszintén, a leépítés szót sem szeretem, mert nem arról van szó, hogy egyszerűen el kell küldeni embereket onnan, hanem meg kell teremteni a lehetőségét hatékonyság szervezéssel, automatizálással, digitalizálással, hogy ezek a közfeladatok hatékonyabban legyenek elvégezve” – nyilatkozta Rolek Ferenc, a szövetség alelnöke.

A jövő évi költségvetés személyi juttatásai nem a karcsúsításról árulkodnak. A minisztériumi dolgozók bérkiadásit 2 milliárd 900 millió Fforinttal emeli a 2019-es büdzsé. A szakszervezeti vezető azt mondta: a központi közigazgatás egészét, összesen több mint 160 ezer dolgozót érint a személyi kiadások növelése.

„Minisztériumi szinten a kereseteknek az emelésére életpályaszerűen nem került sor 10 éve. Január 1-jétől kívánja a kormányzat a kereseteknek az életpályaszerű rendezését megtenni, erre a költségvetésbe betervezett 51,8 milliárd forintot” – mutatott rá Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

A szakszervezeti vezető elmondta: augusztus végén vagy szeptember elején szeretnének tárgyalni a kormánnyal arról, hogy milyen életpályamodell kapcsolódjon a bő 50 milliárdos tétel mellé. Boros Péterné nem lát lehetőséget a közszféra karcsúsítására. Mint mondta: minisztériumi szinten is nagyjából 10 százalékos a munkaerőhiány, és nem csökkentek a feladatok, semmilyen racionalizálás nem történt, ami a egy esetleges létszámcsökkentést megalapozhatna.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!