2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

A svéd oktatási miniszterrel tárgyal Szél Bernadett

Hír TV

2018. március 27., kedd 13:15, frissítve: kedd 15:26

Adagoló lenne, szappan azonban nem jön belőle. Videót készített egy mérges szülő az egyik ferencvárosi iskolában, miután gyermeke arra panaszkodott az influenzaszezonban, hogy a szülői elvárásnak megfelelően ő szívesen mosna kezet, de nincs mivel.

Míg Magyarországon sokszor a higiéniai feltételek sem adottak, északabbra a drágább eszközök is mindennapiak. Svédországban nemzeti ügy az oktatás, a gyerekeknél füzet helyett számítógép van. Harminchatos osztálylétszámok helyett 15-20 fős csoportokban tanulnak, és a gyerekekkel a tanár mellett egy mentor is foglalkozik, minden napot vele kezdenek az iskolában, ahol egyénre szabott fejlődési terveket készítenek.

A diákok 15 százaléka külföldi származású, a svédek szerint azonban ez nem jelent problémát a megfelelő bánásmód és oktatási módszerek miatt.

Gazdasági nehézségek idején az oktatás a megoldás – mondja Svédország zöldpárti oktatási minisztere. Gustav Fridolin hozzátette: megfelelő iskolarendszerrel csökkenthetőek a társadalmi különbségek, országa pedig erősebb lett azzal hogy korábban menekülteket fogadott be, és a napjainkban Szíriából, Afganisztánból vagy Szomáliából érkezők is integrálhatók.

– Amikor manapság értékeljük az eredményeket, akkor azt látjuk hogy a 90-es években a Balkánról érkezettek leszármazottjai legalább olyan jól teljesítenek mint svéd gyerekek. Nem mondom hogy nem nehéz munka de megoldható és biztos vagyok benne hogy azok a gyerekek akik ma érkeznek a háború elől menekülve, ugyanígy hozzá fognak tenni a svéd társadalomhoz mint az én gyermekeim – tette hozzá a svéd oktatási miniszter.

A svéd oktatási miniszter az LMP meghívására érkezett Budapestre. Az egyeztetés után a Lehet Más a Politika miniszterelnök-jelöltje azt mondta: azért hívták a skandináv politikust, mert a kormányzásra készülve olyan országoktól akarnak tanulni, amelyeknél az oktatás jelenti gazdasági fejlődés alapját.

– Az LMP vállaltan nem féldiktatúráktól és diktatúráktól akar tanulni azzal kapcsolatban, hogy hogyan kellene Magyarországot vezetni, hanem olyan országoktól ahol olyan oktatási rendszert sikerült kiépíteni amivel abszolút fejlődni tudott az ő gazdaságuk, fejlődni tudott maga az ország. Az LMP legfontosabb választási ígérete az, hogy egy olyan oktatási rendszert fogunk létrehozni, ami világszínvonalú, ugyanis Magyarország akkor lesz erős ország, ha a legjobb oktatást tudjuk az embereknek nyújtani – nyilatkozta Szél Bernadett.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje hozzátette, hogy Svédországban sok pozitív példa van az oktatás terén, ilyen például a diákok ingyenes utazási lehetősége is. A zöldpárt – választási győzelme esetén – ingyenessé tenné az első három diploma megszerzését, a pályakezdő pedagógusoknak pedig háromszoros bért adnának.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!