2018. november 14.,
szerda, Aliz napja

A rezsicsökkentésen is nyerészkedhetett a kormány

Hír TV

2018. február 14., szerda 13:04, frissítve: szerda 17:36

A szocialisták frakcióvezetője, Tóth Bertalan szerint az MVM gáznagykereskedőjétől kiperelt számlákból az derül ki, hogy a kormányzati rezsicsökkentés valójában a piaci változásokat követte. A politikus azt mondta: a Fidesz 2013 és 2017 között átlagosan 70 ezer forinttal károsította meg a magyar háztartásokat az indokolatlanul magasan tartott gázáron keresztül.

„A fő döntés megszületett. A döntés pedig az, hogy január elsejével 10 százalékkal csökken a gáz és a villamos energia ára, még egyszer hangsúlyozom a lakossági fogyasztók számára” – jelentett be 2012 decemberében Lázár János, az akkor még a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

Három ütemben összesen több mint 25 százalékkal csökkentette a második Orbán-kormány a gáz tarifáját. A rezsicsökkentés nagy szerepet játszott abban, hogy 2014-ben megint kétharmaddal nyerték meg a választást a kormánypártok.

 

„Egy újabb hazugságra derült fény, ez a rezsiblöff…”

Nem nyert, hanem veszített a lakosság a rezsicsökkentés utáni hatósági gázárral, állítja az MSZP frakcióvezetője. Tóth Bertalannak a Magyar Földgázkereskedőtől kiperelt számlákra hivatkozva azt mondta: hogy valójában nem is spórolt a lakosság a gáz árán, hanem bukott a beszerzési tarifához képest.

„A Fidesz nyerészkedett a rezsicsökkentésen, hazudott éveken keresztül a magyar embereknek. A magyar embereknek sokkal magasabb összegű rezsicsökkentés jutott volna, hogyha a Fidesz a valós piaci viszonyok alapján állapítja meg a hatósági árat. Ez a rezsiblöff, ez a lufi így pukkan ki” – jelentette ki Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezetője.

A világpiaci áresés következtében az állami szolgáltató tarifájánál az E.ON 5 százalékkal olcsóbban kínálja a gázt a lakossági fogyasztóknak. A német érdekeltségű vállalatot ugyanis nem köti a hatósági árképzés. A rezsibiztosként is ismert Németh Szilárd szerint az olcsóbb energiahordozóval az E.ON az országgyűlési választásba kíván beavatkozni.

„Az E.ON-nak meg azt javasolnám, hogy egy kicsit vigye hátrébb az agarakat, ne avatkozzon bele a választásba, mert azt hiszem, hogy a kampány időszakában ilyet – ami egyébként indokolt lehet üzleti szempontból – nem szerencsés bejelenteni. Nem tudom, hány ember fog visszalépni a történetbe, én azt látom, hogy egyértelműen politikai ütök-kapok csatába száll be, mégpedig Brüsszel mellett” – fogalmazott Németh Szilárd az elmúlt napon.

 A Fidesz alelnökét ma hiába próbáltuk megkérdezni, hogy mire alapozza állítását, sietősen távozott kameránk elől. 

– Képviselő úr, megenged egy kérdést? Hogyan avatkozik bele az E.ON a választási kampányba?
– Viszontlátásra…
– Hogyan avatkozik bele az E.ON a választási kampányba? Tegnap azt mondta, hogy befolyásolja a választásokat, hogyan?

A Demokratikus Koalíció szerint a kormánypárti politikus összevissza beszél. „Németh Szilárd viszonylag ritkán szokott értelmes mondatokat mondani, most sem sikerült neki. Teljesen világossá vált az elmúlt napokban az, hogy ha a kormány nem trükközött volna a rezsicsökkentéssel, akkor lényegesen nagyobb rezsicsökkentésben részesülhettek volna a magyar családok, mint amiben a Fidesz részesítette őket” – nyilatkozta Niedermüller Péter, a párt alelnöke.

A Jobbik szerint lelepleződött a Fidesz rezsicsökkentési kampánya, amellyel átverték a társadalmat. „A kormány elfelejtette azt, hogy az energiaárak a töredékére estek le, és ami korábban rezsicsökkentésnek minősült, az ma már jóval a piaci ár fölött van, és annak ellenére kívánják az embereknek eladni, hogy milyen kedvezően kapják az energiát. Hogy azóta a piaci viszonyokban változás történt, ez nyilván rámutat a Fidesz egy hazugságára” – emelte ki Staudt Gábor jobbikos országgyűlési képviselő.

A földgázárak a világpiacon 2015-ben tartósan lezuhantak, a magyar hatósági ár viszont azóta is változatlan. Az állami földgázkereskedő cég viszont kiemelkedő évet zárt. 2016-ban 50 milliárd forint haszna keletkezett a túlfizetésekből.