2020. április 6.,
hétfő, Vilmos, Bíborka napja

A ponthatárok közzététele után megrohanják az albérleteket egy egyetemisták

Hír TV

2018. július 18., szerda 22:28, frissítve: szerda 22:55

Hamarosan indul az egyetemisták rohama az albérletekért. Budapesten és a vidéki egyetemi városokban tavasz óta pörög az ingatlanpiac. Egyes szülők, akár hitelre is, lakást vesznek gyermeküknek. A felvételi ponthatárokat jövő héten hirdetik ki.

Sokan nyárra sem hagyják el a kollégiumi szobát. A férőhely szociális alapon jár, de minden évben nagy a túljelentkezés.

„Ha egyszer fölvesznek, akkor nagy eséllyel bekerülsz a következő évben is. Nem tudom, elsőre szerencsém volt és azóta is lakok, 6 éve nem volt ezzel gond” – mesélte egy egyetemi hallgató, Kovács Ádám.

Pécsen a jelentkezők 20 százaléka lemarad a támogatott lakhatásról, pedig ősztől újabb 500 hellyel gazdálkodhat a hallgatói önkormányzat. Két épület felújításával épp a nyáron készült el a kivitelező.

„Négy kategóriát különböztetünk meg, ennek megfelelően 9320-tól 17750 forintig terjed a kollégiumi díj. Van egy szépen felújított kollégium, ennek ellenére ezt tudtuk 9320 forinton tartani” – mondta Takács Gyula, a PTE EHÖK elnöke.

A pesti belvárosban már más az árfekvés. Tavalyhoz képest 10 százalékkal többet kérnek egy garzonért. Mégis azonnal találnak bérlőt. Egy felújított lakásért akár 150 ezer forintot is elkérnek havonta, de 100 ezer alatt a peremkerületekben sem találni albérletet.

„Jellemzően most, hogy kiderülnek a ponthatárok 25-én, így innentől indul meg igazán a nagy hajrá. És igen, egy ilyen lakást minden további nélkül kivesznek akár ketten is, egyetemisták, ilyenkor még több a buli, kényelmes így is. Nagyon sok olyan lakás készül, amit befektetői részről kifejezetten azért újítanak föl és tesznek rendbe nyár végéig, hogy aztán augusztusban nyár végéig ki lehessen adni” – mondta Jóna Péter, az Immo1 Ingatlanközvetítő Hálózat üzletkötője.

A legnépszerűbbek az egyetemi kerületek. Főleg a Műszaki Egyetem vagy a Semmelweis Egyetem környékén pörögnek az ingatlanok. „Nem csak azok keresik a kiadó lakásokat, akik az egyetemre vagy a főiskolára frissen bekerülnek – akiknek a száma akár több 10 ezer is lehet, hogyha az egész ország összes egyetemvárosát nézzük – hanem azok is ilyenkor keresik a szebb jobb és olcsóbb albérlete, akik már mondjuk 3-4 éve az adott városban laknak, lehet hogy már végeztek is és fiatal munkavállalóként még albérletben laknak, ez is növeli a kereslet szintjét és a fiatal munkavállalók egyébként konkurenciát is jelentenek a diákok számára” – fejtette ki Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Utóbbiak inkább a garzonokat keresik, amíg a diákok többsége inkább közösen vesz ki nagyobb lakást és szétdobják a költségeket.