2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A polgármester lett a kukás

2015. február 18., szerda 21:45, frissítve: szerda 21:49

A Csongrád megyei Eperjesen a polgármester saját maga gyűjti össze a lakossági hulladékot, mert a szemétszállítást eddig végző cég egyszerre nyolc környékbeli településen mondta fel a szolgáltatást. Az orosházi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. azzal indokolta a szemétszállítás beszüntetését, hogy az érintett önkormányzatok már nem tudták kompenzálni a cég veszteségeit. A települések most új szolgáltatókat keresnek, de a katasztrófavédelemhez is fordulhatnak segítségért.

Eperjesen az eddig szemétszállítást végző orosházi cég felbontotta a szerződést, mert 2,5 millió + áfa összeget kértek kompenzálásra, de az önkormányzat ezt már nem tudja kifizetni. „Gyakorlatilag a rezsicsökkentést akarta áthárítani az önkormányzatra, tudtom szerint itt milliós tételről beszélünk. Úgyhogy jelen pillanatban elvesztettük a szolgáltatót, de a lakosság egy percig sem marad ellátatlanul, ugyanis a következő szemétszállítást már a közös önkormányzattal, a Fábiánsebestyéni Nonprofit Zrt. gépjárművével fogjuk megoldani. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy én a következő szemétszállításkor rá fogok ülni járműre, és én fogom megcsinálni az első szállítást, tehát a lakosság semmit nem fog ebből észrevenni” – mondta Kós György Gergő.

Nagymágocs önkormányzatának is új szolgáltatót kell keresnie, tőlük közel ötmillió forintot kért a cég. A polgármester elmondta, már az egyeztetések során jelezték a szolgáltatónak, hogy csak az eddigi összeget tudják kifizetni. „Vizsgálni fogjuk, hogy milyen jogi háttérrel mondhatta fel ő a szerződést, elvégre hat hónapig kötelessége lenne a szerződés felmondását követően is szolgáltatni. Nos, ezt ő nem kívánja megcselekedni. Mi nem ülhetünk sajnos le, nekünk cselekednünk kell, ezért a katasztrófavédelemmel felvettük a kapcsolatot és Nagymágocs nagyközség nem fog semmi jellegű hátrányt szenvedni azáltal, hogy másik szolgáltató lesz nekünk kijelölve” – tájékoztatott Szebellédi Endre, a település polgármestere.


Az önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő orosházi cég vezetője elmondta, a hulladéktörvény után a rezsicsökkentés még nehezebb helyzetbe hozta a céget. Évente nettó 112 millió forint hiány keletkezett, melynek nagy részét Orosháza kompenzálni tudta ugyan, de a többit a cégnek kellett állnia. Többször pályáztak, de sikertelenül. „Mind a két kormányzat által kiírt pályázaton a cég, illetve Orosháza városa, mint a Városüzemeltetési Zrt. tulajdonosa, elindult, illetve minden egyes önkormányzattal együttműködtünk annak érdekében, hogy a szolgáltatások folyamatosan és zavartalanul tudjanak működni, azonban jelen pillanatig egyelőre semmilyen kormányzati segítség, illetve forrás nem érkezett sem az önkormányzatok, sem pedig a cég részére” – mondta Csizmadia Gergely, az Orosházi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatója.

Az önkormányzatok most új szolgáltatókat keresnek, de a katasztrófavédelemhez is fordulhatnak segítségért.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!