2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

A polgármester eltüntetné a sötétítőfóliát a trafikokról

2015. április 24., péntek 18:45, frissítve: péntek 19:05

Bűnmegelőzési okokból eltüntetné a sötétítőfóliát a trafikokról Kaposvár fideszes polgármestere. Szita Károly azonnali törvénymódosítást kért a kormánytól. A politikus javaslatát támogatja a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete.

A dohánybolt biztonsági kamerája rögzítette, ahogy egy férfi fegyvernek látszó tárggyal hadonászva átugrik a pulton, majd a megszerzett pénzzel kirohan a trafikból. Szintén kamera örökítette meg egy másik boltban, amint két bukósisakos rabló az aznapi bevételt követeli a lesötétített ajtó mögött dolgozó eladótól.

Gyertyák égnek az egyik kaposvári dohánybolt bejárata előtt. A 21 éves eladónő a trafikrablások első áldozata. A rendőrség szerint a szerencsének köszönhető, hogy másokkal nem végzett a rablógyilkos. „Ezeket a trafikokat ő lejárja, ezek viszonylag közel vannak egyébként ott, a belvárosban egymáshoz. Mindegyik tulajdonképpen ezért hiúsul meg kizárólag, mert vagy vannak bent a trafikban, vagy pedig állnak előtte, és ezért nem meri megkockáztatni” – mondta Szijártó István, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója.

A trafiktörvény írja elő a kiskorúak védelmében, hogy a dohányárut az utcáról se lehessen látni. A dohányboltok ajtaján ezért van sötétítőfólia. Kaposvár polgármestere azonnali törvénymódosítást kér. „Azzal fordultam a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, hogy tegye lehetővé azt, hogy az általa hozott rendelkezés, rendeletet ne csak úgy lehessen betartani, hogy kívülről sötétre kelljen fóliázni a kirakatüvegeket” – mondta Szita Károly.

A kezdeményezést támogatja a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete is. „Maguknak a fiataloknak a belépését kellene tiltatni törvényi szinten, másik pedig az, hogy a láthatóság kérdésében enyhüljön a jelenlegi szabályozás” – mondta Adorjánné Pordán Éva, a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesületének titkára.

A kancelláriaminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: vizsgálni kell az összefüggést a támadások és a sötétítőfólia között. „Ha bármilyen okozati összefüggés is fellelhető a bűncselekmény elkövetése és e között a tény között, akkor én magam fogom elsőként kezdeményezni a vonatkozó jogszabályok megváltoztatását” – jelentette ki Lázár János.

Az ellenzéki szocialisták is azonnali törvénymódosítást követelnek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!