2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

A pénzügyi tudatosságról volt szó az MNB konferenciáján

Hír TV

2017. december 5., kedd 10:48, frissítve: kedd 11:11

A szakértő üdvözli a kezdeményezést, de úgy véli, ahhoz, hogy a gyerekekben meg is maradjanak a tanultak, egzakt példák kellenek.

A pénzügyi tudatosságról szervezett konferenciát a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A cél, hogy a lakosság – ezen belül is az iskolások – gyakorlatiasabban kezeljék saját, vagy épp családi költségvetésüket.

„Nem egy át nem gondolt adósságot találjunk karácsonykor a fa alatt.” Ezzel a szlogennel hirdetett programot a pénzügyi tudatosságról a Magyar Nemzeti Bank. Elsősorban a diákokat akarják megszólítani.

„Talán a legfontosabb programunk a két tankönyv kifejlesztése általános és középiskolásoknak, amit a Pénziránytű Alapítvány dolgozott ki az MNB ajánlásával. Mára több mint 120 ezer diák tanul ezekből a könyvekből, amelyekhez ingyenesen jutnak az alapítvány és a nemzeti bank jóvoltából” – mondta Windisch László, az MNB alelnöke.

Az oktatási államtitkár szerint gyakorlati tudást kell átadni a fiataloknak. „Az egyik ilyen elem, és ez nagyon fontos tétel a pénzügyi tudatosság szempontjából, a jelenségalapú oktatás, tehát nem a kamatos kamatot mondjuk el, hogy mit jelent, hanem hogy hogyan kell ezt értelmezni” – fogalmazott Palkovics László.

A CEU adjuktunsa szerint attól, hogy valami a tananyag része, még nem kerül be automatikusan a gyerekek fejébe.

„Az OECD-felmérés is azt mutatja, hogy elméleti tudásban nagyon jól állunk. Az osztálypénz költségvetését csinálják meg, ötleteljenek, aztán kiderül, hogy háromszor annyit akarnak költeni, mint amennyi van, és akkor látják, hogy össze kell írni, meg kell határozni a prioritásokat, ezek ha beleégnek a gyerekekbe, hogy ezeket végig kell csinálni, akkor meg fogják csinálni otthon is” – jelentette ki Zawadowski Ádám közgazdász.

De nem csak a diákoknak hiányos a tudása pénzügyekről. Egy felmérés szerint 10-ből 4 magyar többet költ karácsonykor, mint amennyit megengedhet magának.

 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!