2018. október 15.,
hétfő, Teréz napja

A pénzt lehívták, mégsem korszerűsítették az iskolát

Hír TV

2018. február 8., csütörtök 18:52, frissítve: csütörtök 19:49

Az Európai Unió csalás elleni hivatalához fordul az MSZP egy pestszentlőrinci iskola energetikai korszerűsítésének elmaradása miatt. Kucsák László fideszes országgyűlési képviselő tavaly a Kalendárium című kiadványban dicsekedett el a fejlesztéssel és az elnyert uniós pénzzel, ám az iskolára egyetlen napelemet sem szereltek fel az ígért százhetvenhatból. Pedig a beruházás határideje 2018. január vége volt.

Takaros a több mint száz éves Bókay Árpád Általános Iskola főbejárata, az utcafrontra néző új, műanyag ablakokat még 2013-ban kapta az intézmény. Az épület másik oldalán viszont omladozó homlokzatot és régi nyílászárókat látni. Holott a tervek szerint 74 millió forintot szánt volna az iskola további korszerűsítésére a kerület országgyűlési képviselője, Kucsák László. A pénzt lehívták, a felújításból viszont semmi nem lett. Pedig a fejlesztésről szóló tervekkel saját kiadványában, a Kalendáriumban is dicsekedett.

Nézzük a tetősíkot, ugye itt kellene legyen a 176 napelem. Nem látunk egyet sem. Látszanak a zöld, régi, harminc-negyven éves ablakok, ezeket kellene műanyag nyílászáróra kicserélni és a teljes épület falát 16 centiméter vastagságban hőszigetelni kellene, aminek szintén nyoma sincs – sorolta az elmaradt fejlesztéseket Szaniszló Sándor, az MSZP kerületi politikusa. Az önkormányzat szerint az épület homlokzata olyan építészeti érték, amely nem teszi lehetővé a szigetelést. Szaniszló szerint azonban ez csak kifogás.

A csaknem 55 millió forintnyi uniós pénzzel megtámogatott felújítás határideje január végén járt le, a pénznek pedig nyoma veszett – állítja a politikus. Így a Csalás Elleni Európai Hivatalhoz fordult a meghiúsult beruházás miatt.

Történtek kifizetések. A mi városházi forrásaik ezt állítják, de az önkormányzat nem válaszol. Az ellenzéki képviselők közérdekűadat-kérés formájában kérték, hogy nyilatkozzanak a 74 millió forint sorsáról, nem válaszol rá a városháza. Az, hogy csendbe burkolóznak ebben az ügyben, sajnos csak a mi gyanúnkat fokozza, hogy valami nincs rendben a Bókay iskola energiatakarékos felújítása tekintetében – mondta Szaniszló Sándor. 

A kerületi Jobbikot nem lepte meg a történet. Számos ilyen ügy előfordul a kerületben, hogy mindjárt az egyiket említsem: a Jobbik feljelentést is tett költségvetési csalás bűntettében ismeretlen tettes ellen az elhíresült Kucsák-Kalendárium esetében. Szóbeszédek terjednek visszaosztandó pénzekről társasházi pályázatok esetében, ha nyerni akarnak. Legutóbb a Halmierdő ügyében esett egymásnak az MSZP és a Fidesz, hogy melyiknek szándéka annak egy részét vagy egészét eladni – fogalmazott a párt kerületi önkormányzati képviselője, Makai Tibor.

Kucsák Lajos tavaly év végén 30 millió forintot költött a XVIII. kerületieknek szánt, Kalendárium nevű kiadványra, feltehetően adófizetői pénzből. A kiadványban, amelynek kiadója a kormánypárti alpolgármester felügyelete alatt áll, még a keresztrejtvény megfejtése is Kucsák László neve volt.