2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„A pedagógus-életpályamodell megbukott”

Hír TV

2018. január 28., vasárnap 16:59, frissítve: vasárnap 18:45

Az egészségügyi minimumhoz hasonlóan oktatási minimumot hozott létre 8 ellenzéki párttal közösen a Tanítanék Mozgalom. Az általános oktatási irányelveket tartalmazó dokumentum főbb pontjait a Kossuth téri tüntetésükön ismertette a szervezet vezetője.

A demonstráción résztvevő érdekképviseletek vezetői szerint az elmúlt 28 év következménye az oktatás jelenlegi rossz állapota. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, a kormányzati propagandában hangoztatott pedagógus-béremelést átverésnek nevezte.

Egy héttel a Független Diákparlament demonstrációja után ismét a oktatás állapota miatt tartottak tüntetést a Kossuth téren. A 2 éve alakult Tanítanék Mozgalom Békés és Szabaságot szeretne az iskolákban. A tüntetésen felszólalt annak a komáromi szakgimnáziumnak a tanára, ahol rendszeresen szégyenfalra tették az igazgatói megrovásban részesült diákok nevét. Balla István nyilatkozata után új kommunikációs irányelvek jelentek meg.

– Ezt követően a fenntartó NSZFH kommunikációs protokollt küldött - melyen természetesen nem volt dátum, hogy mi a teendő sajtómegkeresés után. Magyarán tedd fel a kérdésed, megírjuk a választ és azt halljuk, amit hallani akarunk – fogalmazott az egyik résztvevő tanár.

A szakszervezeti vezetők szerint az elmúlt 28 év következménye az oktatás jelenlegi rossz állapota.

– Nem lesz béke, nem lesz szabadság, ha az éppen kormányon lévők és az ellenzéki pártok között nincs párbeszéd, nincs együttműködés. Konszenzus olyan ügyekben, mint az oktatás, az egészségügy, a nyugdíjrendszer, a foglalkoztatáspolitika. és még hosszasan sorolhatnám. ezek a dolgok nem 4 évre szólnak, ezeknek a dolgoknak a rendbetétele, jobbá tétele a politikai pártoknak közös ügy kell, hogy legyen – hangoztatta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Mendrey László a kormányzati propagandában hangoztatott pedagógus-béremelést átverésnek nevezte.

– Nézzük, mi a helyzet az életpályamodellel. Ez a tipikus taktikai atomfegyver, bárhol, bármikor, bárkivel biztosan bevethető. Mióta mi pedagógusok megkaptuk, jól megkaptuk, tényleg. Azóta mindenkit ezzel kábítanak, a fegyvereseket, az egészségügyieket, a bírókat, és a többit, és a többit. Mi a valóság? Hát mit is mondjak, elnézést kérek a szlengért: szívás, szívatás és kiábrándultság – nyilatkozta Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Az egészségügyi minimumhoz hasonlóan oktatási minimumot hozott létre 8 ellenzéki párttal közösen a Tanítanék Mozgalom. A pártok – megválasztásuk esetén a közösen megállapított feltételek mentén alakítanák az oktatáspolitikájukat.

– Érdek képviseleti és társadalmi egyeztetési eljárást ír elő. Tehát az állampolgárok és a szakma bevonásával születhetnek csak meg a fontos döntések – mondta Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom tagja.

Pilz Olivér emlékeztetett: a kormánynak három napja van érdemben válaszolni a Független Diákparlament korábban megfogalmazott követeléseire.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!