2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

„A másik ember életét elvenni nem lehet”

2015. május 1., péntek 10:00, frissítve: péntek 21:09

Nem nőtt az életellenes bűncselekmények száma jelentősen, amióta eltörölték a halálbüntetést Magyarországon – a Magyar Bírói Egyesület elnöke szerint. A Jobbik parlamenti vitanapot kezdeményezhet az ügyről.

Makai Lajos a Hír TV Magyarország élőben című műsorában azt mondta: semmilyen körülmények között, még jogos büntetésként sem szabad senki életét elvenni.

– A halálbüntetés kiszabása nemcsak büntetéskiszabási, hanem morális, erkölcsi kérdés is, és azért az alapvető morális kérdések közé tartozik az is, hogy a másik ember életét elvenni nem lehet – vélekedett Makai Lajos.

A politikának kötelessége beszélnie arról, ami az embereket érdekli, ezért került napirendre a halálbüntetés kérdése a kormányszóvivő szerint. Kovács Zoltán a köztévében azt hangoztatta: ha nem hallgatják meg az állampolgárokat, elveszítik a kapcsolatot a valósággal. A kormányszóvivő úgy véli: egyértelművé tették, hogy Magyarország minden korábban vállalt nemzetközi kötelezettséget betartja – az európai uniós szabályok alapján nem lehet kiszabni a legsúlyosabb büntetést.

A Fidesz csak az elmúlt időszak népszerűségvesztése miatt vette napirendre a halálbüntetés kérdését a Jobbik elnöke szerint. Vona Gábor a radikálisok majálisán arról beszélt: pártja már 2010-es választási programjában is szerepeltette a halálbüntetés bevezetését – annak ellenére is, hogy a Jobbik elnökségében sem mindenki támogatna egy ilyen lépést. Vona Gábor szerint európai szinten kellene rendezni a kérdést.

– Mi éppen ezért azt mondjuk, folytassunk le társadalmi vitát. Mindig az szokott lenni az érv, hogy az Európai Unió ilyen meg olyan szankciókat fog alkalmazni, hát akkor európai szinten kell kezdeményezni ezt a vitát, mert meggyőződésem, hogy nagyon sok olyan ország van még Magyarországon kívül, ahol ez ugyanúgy felvetdődik. Talán Lengyelországban, mikor a Kaczyński-kormány volt, akkor ez fel is vetődött, úgyhogy szerintem ez egy fontos vita lenne – mondta Vona Gábor.

Közben a Jobbik parlamenti vitanapot kezdeményezhet a halálbüntetésről – erről a radikális párt szóvivője beszélt Magyarország élőben című műsorunkban.

– A mai napon fel is merült, hogy egy vitanapot kezdeményezünk a parlamentben a halálbüntetésről. Frakcióelnökségi döntés még nem született, de nem lennék meglepve, hogyha jövő hét hétfőn benyújtanánk a vitanap kezdeményezését – mondta Mirkóczki Ádám.

Csak vita van
Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, Orbán Viktor nem tervezi a halálbüntetés bevezetését. Bővebben>>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!