A magyaroknak a legnagyobb teher a karácsonyi vacsora
2016. december 15., csütörtök 13:04, frissítve: kedd 16:06
A karácsony egyik legmeghatározóbb és legfontosabb pillanata a szenteste. Ilyenkor a legtöbb családnál valamilyen különleges pulyka vagy halétel kerül az asztalra. A Panaszkönyv című fogyasztóvédelmi műsorunk menüje idén: húsleves, sült pulyka, burgonya körettel, diós és mákos bejgli, egy csomag szaloncukor és egy üveg pezsgő.
A vacsorához tehát kell 1 kg pulykamell, 1 kg krumpli, egy csomag leveszöldség, 1 liter tej, 1 kg liszt, 1 kg cukor, 1 doboz vaj, 25 deka zsír, 10 db tojás, 1 csomag mák és dió. 1 doboz szaloncukor, 1 üveg pezsgő.
A lista elkészülése után a stáb autóba ült, és rejtett kamerával indult bevásárolni Pozsonyba, Bécsbe és Budapestre. Mindenhol a középáras termékeket vették és figyeltek arra is, hogy ugyanazt a mennyiséget és lehetőség szerint ugyanazt a márkát vásárolják.
Első állomásuk Pozsony volt. A főváros külső részén található üzletközpontban a bevásárlólistán szereplő termékeket 31,57 centért, azaz a vásárlás napján aktuális – 315-ös euró középárfolyamon számolva: majdnem 10 ezer forintért szerezték be.
Bécsben már 40 euró 61 centet fizetett a stáb, ami körülbelül 13 ezer forint.
Magyarországon volt a legolcsóbb a karácsonyi vacsora alapanyaga.
Vagyis itthon 8214 forintba, Pozsonyban 9945 Ausztriában 12 792 forintba került ugyanaz az ételsor.
A legfrissebb adatok szerint tavaly a szlovák nettó havi átlagbér 665 euró volt, a magyar pedig 535 euró. Az osztrákok havonta 2320 eurót visznek haza. Ez azt jelenti, hogy arányaiban a magyarok több mint kétszer annyit költenek a karácsonyi vacsorára, mint az osztrák szomszédaik.