2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Híradó 12:00

A magyar sajtó egy része és a Guardian is kint marad

Hír TV

2018. május 22., kedd 17:05, frissítve: kedd 18:02

Nem látják szívesen az ellenzéki sajtót az Európa Jövője elnevezésű kétnapos konferencián - a nem kormánypárti szerkesztőségek regisztrációs kérelmeit sorra utasítják el arra hivatkozva, hogy túl nagy az érdeklődés. A Schmitt Mária alapítványa által rendezett eseményre korábban a Guardian brit lap is megpróbált bejutni, sikertelenül.

„Minden változás lehetőség. De csak akkor, ha részt veszünk benne” – így kezdődik az Európa jövője című szerdán kezdődő konferencia reklámfilmje. A szervezők a részvételt valószínűleg nem a sajtóra értették, mert a kormányfüggetlen médiumok kedden egymás után kapták meg ugyanazt a választ az akkreditációs kérelmükre.

Az eseményre a Hír TV is regisztrált, ám a szervezők válaszukban azt írták, hogy a helyszín kapacitásának korlátai miatt nem áll módjukban biztosítani a részvételét televíziónknak. A konferencia helyszíne egyébként a Várkert Bazár lesz, annak is egy több száz fős befogadóképességű konferenciaterme.

Az Ybl Miklós tervei szerint, neoreneszánsz stílusban épült bazárban nemcsak jelentős céges rendezvényeket szoktak tartani, de évek óta itt mondja el évértékelő beszédét Orbán Viktor is. A konferencia szervezője a XXI. Század Intézet, amelynek Schmidt Mária a vezetője. Nemcsak a magyar sajtó egy része járt így: hétfőn a brit Guardian című lap budapesti tudósítója.

Shaun Walker a Twitteren közölte, hogy az ő akkreditációs kérelmét sem fogadták el a szervezők. Az újságíró tíz évig volt a mértékadó brit lap moszkvai tudósítója, de azt írta: ilyen még Oroszországban sem történt vele.

Az esemény egyik fő előadó az a Steve Bannon, aki tavaly augusztusig Donald Trump kampánymenedzsere, valamint a Fehér Ház főtanácsadója és főstratégája volt. Bannon idén januárban távozott a Breitbart nevű alternatív vagy új-jobboldali hírportáltól is, amely a New York Times szerint Trump elnök szócsöveként működött a fősodrú média ellen.

Schmidt Mária kedden Bannon meghívásáról a kormányközeli Mandiner hírportálnak azt mondta: „Ma már a konzervatív a szexi. És ezt kell és ezt fogjuk világossá tenni ezen a konferencián mindenkinek.”

A kétnapos rendezvényen egymás után fognak előadni kormánypárti politikusok és kormányközeli elemzők is kultúrák harcáról Európában, betelepítésről és migrációról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!