2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:40

A magyar kormány végül nem kért uniós közbenjárást

2015. április 21., kedd 10:13, frissítve: kedd 10:44

Mégsem kérte az Európai Unió közbenjárását a magyar kormány a norvég pénzek körüli vitában. Erről tájékoztatta az Európai Bizottság jogi főigazgatóságának szóvivője a Hír TV-t. A kancelláriaminiszter tavaly ősszel elvi kérdésnek nevezte, hogy a magyar kormány ellenőrizhesse a skandináv országtól kapott támogatások elosztását.

Szeptemberben 8-án tartott házkutatást a rendőrség az Ökotárs Alapítványnál, amely a civil szervezeteknek szánt norvég pénzeket osztja el. Másnap a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy Magyarország várhatóan az Európai Unió közvetítését kéri.

„Norvégia nem kevesebbet akar, minthogy a Magyarországon elköltött pénzek ellenőrzésének a lehetőségéről a magyar kormány mondjon le. Én azt hiszem, hogy ez alapvető szuverenitást érintő, elvi kérdés. Nem pénzügyi kérdés, kifejezetten elvi kérdés. A vita elvi jellegű, és valószínűleg arra szorulunk, hogy az Európai Bizottsághoz forduljunk, és Brüsszel megoldását kérjük” – fogalmazott Lázár János.

A vita nem szeptemberben kezdődött, hanem tavaly tavasszal. Lázár János a választások megnyerése után azzal állt elő, hogy az Ökotárs Alapítvány baloldalhoz köthető civil szervezeteket finanszíroz a norvég pénzből. Norvégia válaszul felfüggesztette a támogatások többségét. A skandináv állam pénzéből nemcsak magyar civil szervezetek, hanem kórházak, iskolák és önkormányzatok is részesülnek. Múlt héten a Hír TV brüsszeli tudósítója rákérdezett a norvég–magyar vitára az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján.

„A harmadik országokkal fenntartott kapcsolatokért felelős főigazgatóság szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy ezt a megállapodást Norvégia és Magyarország kötötte, vagyis nem két uniós tagállam közötti vitáról van szó. Egyúttal ígéretet tett arra, hogy utánanéznek, jött-e ilyen kérés a magyar kormánytól” – nyilatkozta Maja Kocijancic bizottsági szóvivő.

A választ már meg is kapta a Hír TV: az Európai Bizottság jogi főigazgatóságának szóvivője arról tájékoztatott, hogy a magyar kormány végül nem kérte az unió közbenjárását. Brüsszel figyelemmel kíséri a magyar–norvég vita fejleményeit, mert a civil társadalom döntő szerepet játszik az alapvető jogok védelmében –közölte a jogi főigazgatóság szóvivője.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!