2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szikla - lángok ölelésében 03:00

A magyar kormány kedvezményeket szeretne Putyintól

2015. február 11., szerda 15:00, frissítve: szerda 15:44

Kedvezményeket kérne a magyar kormány Oroszországtól a korábbi gázszerződések miatt. Szijjártó Péter azt mondta, a megkötött egyezség szerint most azt a gázmennyiséget is ki kellene fizetnie Magyarországnak, amit át sem vett Oroszországtól. Orbán Viktor miniszterelnök a gázellátás mellett az ukrán helyzetről is tárgyal jövő kedden Vlagyimir Putyinnal.

Magyarország gázellátása és az energiabiztonság lesz a fő témája Vlagyimir Putyin jövő keddi, budapesti látogatásának. Orbán Viktor miniszterelnök a Hír TV-nek adott múlt szerdai, exkluzív interjújában azt mondta: az idén lejáró szerződés helyett Magyarország egy rugalmas, akár időben is meghosszabbítható új gázszállítási megállapodást szeretne kötni Oroszországgal.

Az orosz elnök tavaly decemberben jelentette be, hogy Oroszország mégsem építi meg a Déli Áramlat gázvezetéket. A jövőben Ukrajnát elkerülve, Törökországon keresztül szállítaná a Gazprom az orosz gázt Európának. Ezt a vezetéket azonban még ki kellene építeni. Az orosz elképzelést viszont az unió nem támogatja. A magyar külügyminiszter szerint a kormány kedvezményeket kér Oroszországtól. „Vannak olyan mennyiségek, amiket nem vettünk át, de a szerződés betűje szerint ki kell, ki kellene fizetni. Ezért azt szeretnénk, ha a jövő keddi tárgyaláson Putyin elnök úrral tudnánk biztosítani Magyarország gázellátásának biztosítását, oly módon, hogy az Magyarország számára gazdaságilag, pénzügyileg versenyképes, kedvező és viselhető legyen” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A szerb külügyminiszter budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, egyelőre nem tudni, mi lesz akkor, ha az oroszok betartják ígéretüket, és 2019 után nem szállítanak gázt Ukrajnán keresztül Európába. Ivica Dacic szerint az unió lépéskényszerben van. „Mivel elkészült az Északi Áramlat, ugyanolyan szabályok szerint kellett volna elkészülnie a Déli Áramlatnak is. Talán nekünk is jogunk van a gázra! Csak mondják meg azt, hogy honnan vegyük. Hogy mi a 21. században fával tüzeljünk, hát nehezen működne. Itt egészen nyíltan és – függetlenül attól, hogy ez nem mindig diplomatikus – kegyetlenül kell tárgyalni” – mondta a szerb politikus.


A magyar Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a gázellátás mellett az ukrán helyzetről is tárgyal jövő keddi látogatásán Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Orbán Viktor.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!