2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A magyar kislánnyal érkeztek haza a baptisták

2015. május 4., hétfő 15:14, frissítve: hétfő 16:45

Hazaérkeztek Nepálból a baptisták, a szeretetszolgálat mentőcsapata egy hétig segítette a földrengés áldozatainak orvosi ellátását. Az öttagú csoport 5,4 millió forint értékű segélyt vitt a katasztrófa sújtotta országba, amiből sátrakat, takarókat vásároltak a hegyi falvak lakóinak. A mentőcsapattal együtt érkezett Budapestre nepáli nagyszüleivel egy másfél éves magyar kislány. A család háza lakhatatlanná vált, az utórengéseket egy kocsiban vészelték át.

Takarókra, sátrakra és élelemre költötték a baptisták a Nepálba vitt segélyt, az öttagú mentőcsapat a Katmandutól délre fekvő falvak lakosain segített, annak ellenére hogy a járhatatlan utak miatt az ENSZ nem engedélyezte a főváros elhagyását.

„Örülünk annak, hogy a Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata az elmúlt héten a több mint hatszáz családnak tudott segítséget nyújtani tizennyolcezer euró értékben, és háromszáz ember egészségügyi ellátásában tudott segédkezni az ottani nemzetközi csapattal, amerikai orvosokkal kiegészülve” – nyilatkozta Szenczy Sándor, a szeretetszolgálat vezetője.

A speciális mentőcsapattal együtt érkezett egy másfél éves kislány és nepáli nagyszülei. A gyereknek volt érvényes útlevele, a felnőttek vízumát a szeretetszolgálat mellett a Külgazdasági és Külügyminisztérium is kérvényezte, így sikerült két nap alatt hazahozni őket. A család nevében az édesapa könnyek között köszönte meg a segítséget. „Nagyon hálás vagyok azért, hogy végre biztonságban tudhatom a családomat. Mind a külügy-minisztériumnak, mind a Baptista Szeretetszolgálatnak és nem utolsósorban a szüleimnek is köszönöm szépen” – mondta Sárosdi Mátyás, a kislány édesapja.

A gyerek nem sérült meg a földrengésben, de a nagyszüleivel egy kocsiban éltek a katasztrófa után, így egyértelműen indokolt volt a hazahozataluk. „Nem arról van szó, hogy nekünk kellett a romok közül kimenteni, egyszerűen arról van szó, hogy a külügy-minisztérium és a Baptista Szeretetszolgálat együttműködésében sikerült hazahozni egy olyan kislányt, akinek itt van a helye, hiszen a katasztrófa sújtotta országban a biztonsága egyáltalán nem volt szavatolva” – nyilatkozta Pavelcze László, a Rescue 24 mentőcsapat vezetője.

Pavelcze megerősítette az arról szóló sajtóhíreket, hogy a nepáli kormány képtelen a helyzet kezelésére, a mentőerők csak azokra a területekre jutnak el, amelyek járművel megközelíthetők, a 2500 méter feletti falvakba csak gyalog lehet eljutni. „Nem teljesen fedi a valóságot, hogy éheznek az emberek. Ami nagyobb probléma, az az ellátatlanságuk, illetve az – és ennek mindenki adott is hangot –, hogy magára hagyta őket a kormány.”

A legfrissebb adatok szerint a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a 7200-at, a Csomolungma alaptáborában több mint 50 külföldi vesztette életét, és legkevesebb 100 embert keresnek a hatóságok.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!