2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

A leszázalékolt Istvánt ezzel „halálra ítélték”

2017. február 19., vasárnap 20:30

Törvénymódosítást kezdeményez az LMP a csökkent munkaképességűek 22 800 forintos állami támogatásának megvonása miatt. Januártól 19 ezer ember eshetett el egyetlen bevételi forrásától azzal, hogy már nem szerepel munkakeresőként a nyilvántartásokban. A Jobbik szerint a kormány csak spórolni akart, pedig az évi mintegy 5 milliárd forintos kiadást lenne miből fedezni.

Ugat a kutya az udvaron, gazdája ritkán fogad vendégeket. Istvánt alig egy hete mutatta be a Hír TV. A 62 éves pestszentlőrinci férfi szerény otthonában él házi kedvencével. 26 évig dolgozott, de mivel több betegsége is van, ezért leszázalékolták. A kevés pénzét ételre és fűtésre költi.

Egészségkárosodása 50 százalék alatti – dolgozni hiába szeretne, nem talál állapotának megfelelő munkát. Januárig 22 800 forintnyi úgynevezett foglalkoztatást helyettesítő támogatást kapott. Ettől esett el azzal, hogy törölték az álláskeresők nyilvántartásából.

A kétségbeesett férfi az LMP sajtótájékoztatóján állt kamerák elé.

„Hivatali fogadónap volt az önkormányzatban, és ott mondták, hogy megvonták, tehát a 22 800 Ft juttatásomat nulla forintra letették. Evvel tulajdonképpen engem is és nagyon sok honfitársamat, akik ebbe vannak, tulajdonképpen mondhatjuk úgy, hogy halálra ítéletek” – mondta Faragó István.

Az LMP a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statisztikái alapján úgy számol: 19 ezren lehetnek azok, akik januártól már sem állami támogatást nem kapnak, sem közmunkásként nem alkalmazzák őket. Szél Bernadett azt mondta: a kormány ahelyett hogy változtatna, tagadja a helyzetet.

„Kimondjuk azt kerek perec, hogy a segély, vagyis az fht, foglalkoztatást helyettesítő támogatás nem vonható meg olyan emberektől, akiket töröltek a nyilvántartásból. Méghozzá az egészségügyi állapotuk miatt. Mindenki, aki jövedelem nélkül marad, annak jövedelempótló támogatásra van szüksége. Nem lehet ilyet csinálni, hogy valakit kihúznak a nyilvántartásból, és utána a hivatalos segélyt is megvonja tőle” – szögezte le Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

A kormány korábban speciális közmunkaprogramot ígért az érintetteknek – ez azonban késik, konkrétumot a nemzetgazdasági miniszter sem mondott pár napja.

„Továbbra is azokkal a programokkal kívánjuk ösztönözni a foglalkoztatásukat, és kínálunk nekik segítségek, amelyeket a Belügyminisztérium szervezésében, közfoglalkoztatási programokban futnak. Tehát mi azt gondoljuk, hogy továbbra is átképzésekkel, képzési programoknak az ösztönzésével lehet minden embertársunknak segíteni” – így Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Jobbik szerint a kormány az elesetteken spórolna, miközben indokolatlan presztízsberuházásokra milliárdokat költ.

„Itt azért szórnak ki embereket a rendszerből, mert teljesen egyértelmű, hogy rászorulnának erre a támogatásra, de így lehet őket kiszorítani. Szánalmasnak tartom azt a spórolást, amit viszonylag alacsony összegek érintésével, mégis széles körű embertömegen próbál foganatosítani az Orbán-kormány. Nem akarok egyszerű példákat felhozni, hogy mondjuk a Várba költözés költségéből hogyan lehetne ezt a rendszert kiegyenlíteni” – mondta Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke.

Becslések szerint az érintett mintegy 19 ezer ember támogatása 22 800 forinttal számolva, évente körülbelül 5,2 milliárd forintba kerül a költségvetésnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!