2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A legszegényebbek körében tarolt a kormánypropaganda

Hír TV

2018. április 22., vasárnap 08:31, frissítve: vasárnap 10:28

Esélyük sem volt a kormánypropagandával szemben az ország szegényebb vidékein élő választóknak. A Mérték Médiaelemző Műhely megfigyelései szerint a Fidesz választási szólamai azokra voltak a legnagyobb hatással, akik elszigetelten vagy kiszolgáltatottságban élnek.

A Kisteleki Kistérség az ország legszegényebb vidéke. A Statisztikai Hivatal adatai szerint az évi átlagjövedelem nettó 400 ezer forint. A helyiek, nehéz sorsuk miatt, nem a hatalomra haragszanak. Sőt, elsöprő többséggel szavaztak bizalmat egy újabb Orbán kormánynak.

- A Látótér című riportműsortól jöttünk. Szóba állnak velünk? Önök elégedettek az eredménnyel?
- Nagyon. Ettől jobb nem is kell. Ez egy kétharmados győzelem volt.
- Mit vár, most hogy kaptak újabb felhatalmazást?
- Hát én nem tudok én erre. Hát azért én bízok bennük. Amúgy meg rájuk bízom.

A helyi közmunkások már kritikusabbak. Azt mondják, alig több mint 50 ezer forint kevés a megélhetésre, de ennél volt fontosabb szempont, amikor behúzták a X-et.

- Van itt így is éppen elég probléma Magyarországon, még ha ők bejönnek, akkor mi lesz itt? De mikor jöttek be, az egészségügyben is, őket mindjárt ellátták, nekünk meg hónapokat kell az egészségügyben várni? Hát könyörgöm. Fél évet kell egy ortopéd vizsgálatra? Őket azon nyomban?
- Mert vizsgálták őket itt a faluban?
- Nem itt, a tévében mondták, hogy bármilyen betegségük van, egyből megvizsgálták.

A választási eredményt nézve úgy tűnik: a rendszer ellen mintha csak Budapest lakossága lázadozna. „Ugye gyakorlatilag az egész politikai kommunikációt sikerült a Fidesznek egy olyan problémára leszűkítenie, ami valójában nem is létezik, viszont nagyon komoly érzelmeket vált ki, nagyon komolyan megszólít olyan embereket, akiknek egyébként az életükben van számos félnivalójuk és ezt a félelmüket át tudták vetíteni a migránskérdésre. Minél kiszolgáltatottabb valaki, minél inkább rá van utalva mondjuk a közmunkára, minél kevésbé van abban a helyzetben, hogy kimozduljon a saját életközösségéből, annál kevésbé képes egyébként a világra másképp tekinteni” – vélekedett Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője.

De a városok választóinak többsége számára is vonzóak voltak a Soros- és migráns-ellenes jelszavak. Gödöllőn, a korábban KDNP-s kötődésű polgármester ezúttal az LMP-vel szövetkezett. Hiába. „Az a csapat, amelyik még az utolsó pillanatban is veszekszik, egymást gyengíti a sajtón keresztül, a vitákon keresztül, az ne menjen háborúba, mert akkor eleve kódolt a veszteség és a vereség. Nem egyik vagy másik pártra vonatkozik ez, hanem összességében, vonatkozik az egész választásra való felkészülés szempontjából. Az ellenzék széthúzott, a választók pedig a győztes csapatba akartak tartozni.” – fogalmazott Gémesi György.

Gödöllő egyébként költségvetési pénzeinek töredékét kapja csak az államtól. A fideszes vezetésű önkormányzatok jóval nagyobb támogatásokra számíthatnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!