2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

A közterület-felügyelet irányítása alá kerülnek az ellenőrök

2015. július 28., kedd 21:35, frissítve: kedd 21:49

Nem ácsoroghatnak zsebre tett kézzel a megállóban, nem ehetnek, és rövidnadrágot sem viselhetnek a fővárosi közterület-felügyelők és a BKK-ellenőrök szolgálati idejükben – ebben a két cég vezetője állapodott meg. Ezentúl a közterület-felügyelet írja elő azt is, hogy az ellenőrök mikor, melyik vonalon ellenőrizzék az utasokat. A BKK dolgozóinak szakszervezete szerint a szabályozás zavarokat okozhat a dolgozók körében, hiszen nekik eddig is volt egy protokoll-előírásuk.

Négy fővárosi közterület-felügyelő szorított falhoz egy utast idén májusban a Blaha Lujza téri aluljáróban. Az eljárást az ügyészség nem találta törvénysértőnek. Hasonló akció akár a későbbiekben is előfordulhat, de egy új szabályozás előírja, hogy pontosan mit tehetnek meg az ellenőrök és az őket kísérő közteresek.

A hivatalos személynek számító közterület-felügyelő csak azután avatkozhat be, hogy az utas nem igazolja magát az ellenőrnek. Ha az utas ellenkezik, akkor alkalmazhat kényszerintézkedést, de ennek következményeire előbb fel kell hívnia a bliccelő figyelmét.

„A legfontosabb változás, hogy a szolgálat szervezését július óta a rendészeti igazgatóság végzi” – mondta Hermann Gábor, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság szolgálati igazgatóhelyettese.

Azt mostantól a közterület-felügyelet irányítja majd, hogy melyik vonalon, mikor ellenőrizzék az utasokat. A továbbiakban egy ellenőr két közteressel dolgozik majd. „Egyidejűleg több közösségi közlekedési járművön a közterület-felügyelők és a jegyellenőrök, így – azt gondolom, hogy – a bliccelést is érdemben nagyobb hatékonysággal tudja visszaszorítani” – tette hozzá Hermann Gábor.


Szabályozzák az ellenőrök ruházatát is: a kánikulában sem viselhetnek rövidnadrágot és szandált. Emellett előírják azt is, hogy szolgálatban nem dohányozhatnak, nem ülhetnek le a megállóban, de még a kezüket sem dughatják zsebre. A BKK-dolgozók szakszervezete szerint eddig is volt ruházati, és viselkedési protokolljuk. „Mi szeretnénk azt elkerülni, hogy egyrészt a munkavállalók ebben az esetben akár információhiány miatt kettős megítélés alá essenek. Nem lenne szerencsés, hogy miközben felkészítettek arra, milyen módon kell elvégezniük a munkát, akkor egy másik szabályzó is belép a rendszerbe” – mondta Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

Az ellenőrök tavaly több mint 360 ezer bliccelőt kaptak el, akik több mint 1 milliárd forint pótdíjat fizettek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!