2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az olasz futball magyar mesterei 03:00

A kormánypártok folytatnák a rezsicsökkentést

2015. február 6., péntek 12:03, frissítve: szombat 07:14

Nemzeti konzultációt kezdeményeznek a megélhetési bevándorlásról a kormánypártok. A Fidesz–KDNP folytatná a rezsicsökkentést, de az energiaárak világpiaci árának esését a lakossági tarifák nem követik automatikusan.

A bérből és fizetésből élők anyagi helyzetének javítása a következő három és fél kormányzásának legfontosabb feladata – közölte a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a kormánypártok mezőkövesdi kihelyezett együttes frakcióülése után. Rogán Antal azt mondta, hogy segély helyett továbbra is munkát adnának az embereknek, a rezsicsökkentést pedig Brüsszellel szemben is megvédik. Emlékeztetett, hogy az Európai Bizottságnak nem tetszik az államilag szabályozott árképzés. „Ahhoz viszont, hogy el tudjuk mélyíteni a rezsicsökkentést, szükség van nemzeti közműszolgáltató felállására, szükség van arra, hogy nonprofit elven versenyezzen egy állami kézben lévő rezsiszolgáltató a piaci cégekkel, és ha lehet, akkor legyen nála olcsóbb” – fogalmazott.

Bár a frakcióvezető többször hangoztatta, hogy az inflációt alacsonyan tartanák, az olaj világpiaci árának esését nem követik automatikusan a lakossági energiaárak. „A Nemzetgazdasági Minisztériumnak van egy hónapja arra, hogy kidolgozza azt – tanulmány formájában is –, hogy az infláció esetében mely termékek ára hogyan alakul bizonyos más árváltozásokkal együtt. Tehát például a gázolaj vagy a benzin ára ha fölfelé megy, mit befolyásol, és mit kellene befolyásolnia, ha éppen lefelé megy. Amikor ezt tisztán és világosan látjuk – hiszen itt már vannak tendenciák, de nem látunk mindent –, akkor értelemszerűen szeretnénk ebben egységes álláspontot kialakítani” – jelentette ki.

Rogán Antal szólt a devizaalapú jelzáloghitelek forintosításáról is. Emlékeztetett, hogy a kölcsönöket február 1-jével ugyan átváltották forintra a bankok, február és május között az adósok rögzített árfolyamon fizetik a törlesztőrészleteket. „Május elsejétől fognak lecsökkenni a törlesztőrészletek, viszont a február-március-áprilisra vonatkozó különbözetet az embereknek egy összegben kell kézhez kapniuk májusban. Ez tehát azt jelenti, hogy májusban nemcsak a törlesztőrészletek fognak csökkenni, a devizahitelesek túlnyomó többsége kézhez kap egy összeget, amely a február és az április közötti időszakra vonatkozó banki elszámoltatás összegét jelenti” – mondta a frakcióvezető.

Megélhetési bevándorlás

A frakcióülés legfontosabb kérdése a megélhetési bevándorlás volt – jelentette be a politikus. Rogán Antal aggasztónak nevezte, hogy 2012-től 2014-ig hússzorosára nőtt a menekültkérelmek száma. „Először is azt szeretnénk kérni a kormánytól, gondoskodjon jogszabályok előkészítéséről, és kérdezze meg nemzeti konzultáció keretében, hogy támogatják-e az emberek azt, hogy a harmadik országból érkező bevándorlókat őrizetbe kell venni. Támogatják-e azt, hogy a harmadik országból érkező illegális bevándorlókat mindaddig, amíg nem dől el, hogy jogosultak-e menekültstátusra, ellenőrzés alatt is kell tartani. És támogatják-e azt, hogy a magyar jogszabályokat úgy alakítsuk, hogy a Magyarországra érkező illegális bevándorlókat vissza kelljen toloncolni” – ismertette a képviselőcsoport vezetője.

Azt már a kisebbik kormánypárt, a KDNP frakcióvezetője jelentette be, hogy a kabinet a közeljövőben tárgyal a családi csődvédelem bevezetéséről. Harrach Péter hangsúlyozta: meg kell védeni a behajtóktól azokat a családokat, amelyek lecsúsztak, de van tulajdonuk és jövedelmük.

Tekintse meg a teljes sajtótájékoztatót:

A Jobbik szerint a Fidesz megint csak beszél azokról a kérdésekről, amelyekben cselekednie kellene. A jobboldali ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese a devizahitelesekről azt mondta: senkit nem nyugtat meg, hogy egy-két hónapnyi korrekcióval a bankok visszacsorgattak némi aprópénzt az indokolatlanul elvett pénzből. Z. Kárpát Dániel a megélhetési bevándorlás ügyében ismét a menekülttáborok zárttá tételét sürgette. Azt is követelte, hogy legalább 2500 fővel állítsák vissza az önálló határőrséget.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!