2020. szeptember 27.,
vasárnap, Adalbert napja

A kormánypárti képviselők határozatképtelenné tették a parlamentet

Hír TV

2018. január 30., kedd 14:11, frissítve: kedd 15:19

Kormánypárti bojkott lehetetlenítette el a parlament rendkívüli ülését. Ahogy várható volt, a Fidesz és a KDNP képviselői távol maradtak, így nem került a Tisztelt Ház elé az a vizsgálóbizottság, amellyel az ellenzék a kormány migrációs politikájának ellentmondásait tárná fel. Nem lett téma egyelőre a nyugdíjrendszer átalakítása és az önkormányzati tisztviselők béremelése sem.

A kormányoldalon üres maradt a karéj, de a miniszteri székek is foghíjasak voltak a parlament rendkívüli ülésén. A napirend előtti felszólalások sorát az MSZP frakcióvezetője nyitotta, aki mögött már akkor feltűnt két plüssnyúl.

Tóth Bertalan szerint a kormány álságos bevándorláspolitikája lelepleződött, amikor Altusz Kristóf államtitkár kifecsegte külföldön, hogy 2015 óta Magyarország menekültek ezreit fogadta be szép csendben.

Ki lehet jelenteni, hogy ma a migráció fő szervezői Orbán Viktor, Szijjártó Péter és Rogán Antal, hiszen a magyarok megkérdezése nélkül 1300 menedékkérőt fogadtak be titokban. Ők telepítettek le több mint 20 ezer gazdasági bevándorlót. Ők engedtek be orosz bűnözőket ellenőrzés nélkül, és ők üzletelnek tisztázatlan hátterű Pharaonokkal, Naffákkal. Legyen világos, az MSZP nem a menedékkérő segítése ellen van, mi a hazudozás, a megfélemlítés és a gyűlöletkeltés ellen vagyunk – mondta az MSZP frakcióvezetője.

Altusz Kristóf néhány héttel ezelőtt elmondta Orbán Viktornak az őszödi beszédét – a rendkívüli ülést a Jobbik kezdeményezte, hogy magyarázatot kapjon a miniszterelnöktől az elhallgatott menekültekről. Az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje a választási programot is számon kérte a kormánypártokon.

Tisztelt képviselőtársaim! A Jobbiknak viszont van programja április 8-a utánra, mi az önök hacacáréjával ellentétben valódi biztonságot fogunk teremteni Magyarországnak, mi az önök diktatórikus törekvéseivel szemben valódi demokráciát fogunk teremteni Magyarországon, mi az önök lopásával, tolvajlásával szemben valódi elszámoltatást és átlátható közéletet fogunk teremteni – szólalt fel Vona Gábor, a párt elnöke.

Orbán Viktort a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárának kellett megvédenie. Tóth Bertalannak és Vona Gábornak is Dömötör Csaba válaszolt, miközben az államtitkár főnöke, Rogán Antal Bécsben perecezhetett a miniszterelnökkel.

Bevándorlókat betelepíteni csakis az ellenzék akar, és sajnos ebben a Jobbik is ott sündörög az első sorban – reagált Dömötör.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje hagyta a bevándorlást. Szél Bernadett az önkormányzati dolgozók béremelésének elmaradását rótta fel a kormánynak.

Tisztelettel köszöntöm fenn, a karzaton az illetékes szakszervezeteknek a vezetőit, akik sztrájkba vitték az embereket a múlt hónapban, és akik kiállnak azért, hogy még a kampányidőszak összes acsarkodása ellenére is megkapják az emberek azt a pénzt, amire szükségük van a bérükhöz – mondta Szél.

Az önkormányzati államtitkár szerint a településeknek ma már lenne pénzük fizetésemelésre.

Ma már elmondható, hogy immár harmadik éve az önkormányzati rendszer minden gazdasági év végén pozitív szaldóval zár, tehát többletbevétellel zárhatnak – mondta Pogácsás Tibor.

Az önkormányzati államtitkár után a Fidesz frakcióvezetője emelkedett szólásra. Közben helyükre kerültek a plüssnyulak, a Viktor feliratút a miniszterelnök, a Szilárd feliratút pedig a Fidesz alelnöke kapta meg a szocialistáktól.

A napirend előtti felszólalások után a parlament rendkívüli ülése véget ért, a napirend elfogadásához ugyanis kellettek volna a kormánypárti képviselők.