2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

A kormány számára nemrég példa volt, most célkeresztbe került

Hír TV

2018. január 22., hétfő 22:11, frissítve: hétfő 22:52

Alig három hónapja még a sikeres integráció példaképeként számolt be a kormányközeli Magyar Demokrata arról az afgán származású szakemberről, aki most az LMP tanácsadójaként a kormánypártok célkeresztjébe került. A jogi végzettségű szakember egyébként korábban még a fideszes Demokrácia Központnak, valamint a Schmidt Mária vezette Terror Háza Múzeumnak is megfelelt.

„Úgy gondolom, kampány van, itt nem én vagyok a lényeg, hanem a Fidesz propagandája. Az ellenzéki térfelet teljesen leszeretnék tisztítani, és rajtam keresztül Szél Bernadettet, az LMP miniszterelnök-jelöltjét támadják” – mondta Janan Mirwais.

Janan Kabulban született, négyéves kora óta él Magyarországon. Édesapja egyetemi tanár, édesanyja gyógypedagógus, ő az ELTE-n szerzett jogi diplomát. 2017 óta az LMP-frakció tanácsadója, előtte többnyire kormányközeli intézményekben dolgozott – például a fideszes Demokrácia Központnál, illetve a Schmidt Mária vezette Terror Háza Múzeumnál.

Ő az, akit alig három hónapja a Békemenet-szervező Bencsik András főszerkesztésével megjelenő Magyar Demokrata hetilap úgy jellemzett, mint akinek személye a sikeres integráció iskolapéldája: jogot végzett, magát magyarnak tartja, és ha telefonon beszélnének vele, senki sem mondaná meg, hogy külföldi gyökerei vannak.

„Szél Bernadett és az LMP Soros érdekeit, idegen érdekeket szolgál a magyar parlamentben, ezért azon a nemzetbiztonsági bizottsági ülésen, amelyen pont ezeket az idegen érdekeket szeretnénk elhárítani, pont ezekről az idegen érdekekről érdeklődünk, egy ilyen ember nem vehet részt” – jelentette ki Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke. Németh január 15-én az LMP miniszterelnök-jelöltjének kitiltását követelte, néhány nappal később az állami televízió azt is megszellőztette: Szél Bernadett azért nemkívánatos, mert szakértője megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, ráadásul a Migráns Szolidaritás Csoport nevű szervezetnek dolgozott.

A szakértő cáfol. „Soha nem dolgoztam a Migszol nevű szervezetnél, semmilyen jogviszonyban nem álltam velük, és a nemzetbiztonság munkájában nem vettem részt, mert a nemzetbiztonsági átvilágítás negatív eredménnyel zárult. De ez nem azt jelenti, hogy nemzetbiztonsági kockázatnak minősített az Alkotmányvédelmi Hivatal, hanem hogy zárt üléseken nem vehettem részt” – fogalmazott Janan Mirwais.

A Fidesz frakciószóvivője Némethnek hisz, szerinte neki van igaza, nem pedig Janannak. „Ugyanis ő nem azt mondta, hogy soha nem dolgozott a Migszolnál. Amikor valahol önkéntesként dolgoznak emberek, ott nem feltétlenül lehet jogviszony a szervezet és a magánszemély között” – hangsúlyozta Halász János.

A Migráns Szolidaritás Csoport tagja azt mondja, önkéntes alapon sem dolgozott náluk soha az afgán származású szakértő. „Soha nem találkoztunk vele, sajnálom, hogy olyan szinten megy most a kormánypropaganda, hogy ilyen összefüggéseket találjanak. Azt is szeretném hangsúlyozni, hogy senki nem kérdezte a Migszolt. Csak mi tudjuk, hogy ki a tagja, ki nem, egyáltalán senki nem kérdezte tőlünk ezt” – mondta Kallius Annastiina.

Az LMP továbbra is kiáll szakértője mellett, és jogi lépéseket fontolgat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!