2024. 06. 14. Péntek Vazul napja
Jelenleg a TV-ben:

Honvéd retró 2.

Következik:

Komment 06:00

„A kormány perverz társadalompolitikáját tükrözi a költségvetés”

Hír TV

2018. július 17., kedd 12:24, frissítve: kedd 13:07

A jövő évi költségvetés, a jegybank gazdaságélénkítő javaslatcsomagja és a horvát devizahitelesek kimentése is téma volt a napirend előtt a Parlamentben. A tavaszi ülésszak utolsó napja pénteken lesz, a költségvetésről is aznap szavaznak majd a képviselők.

Sok baj van a költségvetéssel az MSZP szerint, mert bár az egészségügyre és az oktatásra több pénz jutna, a problémákat nem lehet belőle megoldani. Mindez pedig a kormány társadalompolitikáját tükrözi.

„Ez a költségvetés torz társadalompolitikát tükröz. Hiszen ha a számokat nézzük, az lesz a következménye, hogy Magyarországon a jómódúak még gazdagabbak lesznek, a szegények pedig még rosszabb helyzetbe kerülnek. Az a jövedelmi olló amit inkább csökkenteni kellene – és nőtt az Önök kormányzása idején – az bizony növekedni fog a következő években is. Ez azt tükrözi ami eddig is a Fidesz politikája volt, ez egy perverz társadalompolitika” – mondta Mesterházy Attila, az MSZP képviselője.

A képviselőnek Tállai András válaszolt, aki szerint 2010 óta a magyarok jobban keresnek és javult az adórendszer. A 2019-es költségvetés pedig a biztonságára, a gazdasági növekedésre, a családokra és a teljes foglalkoztatásra összpontosít.

A jegybank 180 pontos, a versenyképességet növelő javaslatcsomagjáról Mellár Tamás beszélt. A közgazdász szerint a helyzetértékelés megfelelő, a megoldást viszony hiányolja belőle.

„Ebben az anyagban egyébként olyanokról van szó, mint hogy a potenciális növekedés üteme a magyar gazdaságnak 1,4 százalék, hogy a termelékenység nagyon alacsony, hogy az oktatás kifejezetten rossz, az egészségügyi rendszer nem hatékony és ehhez hasonlóak, amiket mi is elmondtunk a költségvetési vitában eredmény nélkül. Amivel viszont problémám van, hogy a jó helyzetértékelés után, nincs egy jó terápia” – mondta a képviselő.

A válasz ezúttal is a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkárától érkezett. „Lesz terápia. Hiszen ezeket az anyagokat a Nemzeti Versenyképességi Tanács fogja összegyúrni és egy komplex, az egész gazdaságot, országot szolgáló anyagot fog a kormány elé terjeszteni, amelyet a kormány fog megtárgyalni és vélhetően törvényjavaslat formájában az Országgyűlés elé terjeszteni” – mondta Tállai András.

A kormány a bankok oldalán áll – erről már a jobbikos Volner János beszélt. A politikus emlékeztetett, hogy a horvát legfelsőbb kereskedelmi bíróság semmissé nyilvánította a svájci frank alapú jelzáloghiteleket, mert a bankok nem tájékoztatták az ügyfeleiket a hitelek kockázatáról.

„Láthatóan az Orbán-kormánynak arra szándéka nincs, hogy ebben az ügyben nagyot lépjen, láthatóan az Orbán-kormány a bankok oldalára állt, nem a kifosztott devizahitelesekére” – mondta Volner János.

Az Igazságügyi Minisztérium államtitkára máshogy látja. Völner Pál szerint a bankokat elszámoltatásával 800 milliárd forinttal könnyítettek az adósok terhein, a horvátoknak viszont egyesével kell majd pereket indítaniuk.

„Horvátországban állítólag ha mindenki megindítja ezt a bizonyos pert, ugye 120 ezer adósról beszélünk és mindenki megnyeri, akkor több mint 400 milliárd forintba fog kerülni a bankoknak. Magyarországnak több mint 1000 milliárd forinttal sikerült könnyíteni az adósok helyzetét. Ezt semmittevésnek nevezni? Ez kizárólag a kormány elszántságát dicséri, és ennek alapján indultak talán el Horvátországban bátrabban a bírósági döntések folyamataiban” – válaszolta Völner Pál.

A tavaszi ülésszak utolsó napja pénteken lesz, a költségvetésről is aznap szavaznak majd a képviselők.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!