2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

A kormány helyett a Momentum száll harcba az Ausztriában dolgozó magyarokért

Hír TV

2018. február 12., hétfő 23:11, frissítve: hétfő 23:16

Az osztrák liberálisokkal közösen lép fel a Momentum, hogy az Ausztriában dolgozó magyar vendégmunkások családi pótléka ne csökkenjen. Az ellenzéki párt sokatmondónak tartja, hogy Orbán Viktor a magyar munkavállalók érdekében való, a bécsi kormány lépése elleni kiállást Brüsszelre bízza.

Az Új Ausztria és Liberális Fórum nevű párt egyik politikusával egyeztetett a Momentum elnöke a budapesti osztrák nagykövetségen. A magyar párt tüntetéssel tiltakozna az ausztriai magyar munkavállalókat érintő új családtámogatási modell ellen. Ha az osztrákok elfogadják a javaslatot, több tízezer magyar kaphat kevesebb családi pótlékot, mint korábban.

„Ez az egész ügy a családi pótlékról populista megnyilvánulás, álprobléma, és szembemegy az unió elképzeléseivel. Ez nyilvánvaló támadás a közép- és kelet-európai országokkal szemben. Harcolni fogunk, bármibe is kerül, hogy mindezt megakadályozzuk. Mint osztrák uniós képviselő, hetvenhat társammal együtt kérdéssel fordultam az Európai Bizottsághoz, hogy ez a hozzáállás mennyire van összhangban az uniós joggal. Arra számítunk, hogy a válasz egyértelmű nem lesz. Egyáltalán nincs összhangban” – mondta Angelika Mlinar európai parlamenti képviselő.

Orbán Viktor korábban úgy nyilatkozott, hogy a magyar kormány külön nem lép az ügyben, mert az osztrák elképzelés miatt az Európai Bizottság amúgy is eljárást indít. A Momentum elnöke a kabinettől hatékonyabb fellépést vár a külföldön dolgozó magyarok ügyében.

„A Momentum az egyetlen párt Magyarországon, amely képviseli a külföldre vándoroltakat. Orbán Viktor ellátogatott Sebastian Kurzhoz, egy szót nem ejtettek a külföldi magyarok helyzetéről. De Pecinával, a médiabáróval és -cárral persze találkozott ettől függetlenül is, ez elfogadhatatlan” – fogalmazott Fekete-Győr András.

Tavaly 132 ezer gyerek után 273 millió eurót fizetett ki az osztrák állam. Számításai szerint 114 millió eurót tudna megspórolni a vitatott intézkedéssel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!