2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„A kormány gyáva a reformhoz”

2015. december 21., hétfő 18:07, frissítve: hétfő 18:09

Az ellenzéki pártok szerint a kormány azért hagyja lepusztulni az egészségügyet, mert a korábbi kormányokhoz hasonlóan fél hozzányúlni az ágazathoz. Az ellenzék azonnali béremelést követel, a Jobbik pedig egészségügyi kerekasztal összehívását kezdeményezi.

Az LMP hárompontos cselekvési tervet javasol az egészségügyben. „Egy: azonnal emelni kell az egészségügyben dolgozók alapbérét; kettő: az egészségügyre fordított költségeket nagyságrendileg emelni kell; és a harmadik pedig egy villámgyors cselekvési tervet kell kidolgozni a tekintetben, hogy az egészségügyi dolgozók létszáma ne csökkenjen tovább” – fejtette ki Ábrahám Júlia, a párt egészségügyi szakszóvivője.

Ábrahám Júlia szerint 100 milliárd forintból nettó 50-70 ezer forintos béremelést lehetne végrehajtani. A szóvivő emlékeztetett: a Magyar Nemzeti Bank ennek háromszorosát költötte ingatlanvásárlásra.

„A Fidesz és a kormányzat úgy gondolja, hogy a lassan, lopva, suttyomban kialakuló gazdagok és szegények egészségügye, az rendben lévő dolog. Akinek van pénze, az majd tudja magát gyógyíttatni, akinek pedig nincsen, ebben a folyamatosan romló és lekoszlott egészségügyi rendszerben talál vagy nem talál lehetőséget a gyógyulásra” – mondta el Tukacs István, az  MSZP országgyűlési képviselője.

A szocialisták szerint az eddigi kormányzati reformok közül azért maradt ki az egészségügy, mert a kabinet gyáva.

A Jobbik egészségügyi kerekasztal összehívását kezdeményezi. A radikális párt egy egészségügyi nemzeti minimum kialakítását tűzné ki célnak.

„Ha nem is tudnánk rögtön a magyarhoz képest tízszeres nyugati béreket kínálni, mert demagóg módon lehetne ígérgetni, nyilván nem lenne hiteles, de azt meg tudnánk ígérni, hogy akár az adórendszer átalakításával elérnénk egy jelentős nettó növekményt, egyébként nemcsak az egészségügyi szektorban, hanem máshol is, de egyként az egészségügyben dolgozóknak egy többlépcsős bérfejlesztést irányoznánk elő” – fejtette ki Apáti István országgyűlési képviselő.

A politikus hozzátette: a politikai döntéshozóknak, pártoknak, illetve az egészségügyi szakembereknek közösen kell egy új gyógyítási, illetve finanszírozási modellt kialakítani.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!