2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

A kormány 325 milliót fordít a határon túli szervezetekre

Hír TV

2017. november 10., péntek 18:00

A miniszterelnök a Magyar Állandó Értekezlet ülésén a Várkert Bazárban szavazásra szólította fel a külhoni magyarokat.

Rendkívüli kormányzati intézkedésnek minősül a határon túli magyar szervezetek honosítási programja, a kormány ugyanis öt hónappal a választás előtt az erre félretett keretből csoportosított át 325 milliót.

Már több mint egymillió határon túli magyar élt a kedvezményes honosítás lehetőségével – jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet 16. plenáris ülésén.

„Megvan az egymilliomodik esküt tevő magyar állampolgár, a Kárpát-medencében 870 ezren tettek esküt a kedvezményes honosítás lehetőségével élve, a diaszpórában 132 ezren, a mostani szám egészen pontosan 1 001 189” – mondta Semjén.

Orbán Viktor miniszterelnök a munka folytatására kérte a határon túli magyar szervezeteket. A kormányfő kitért a külhoni magyar állampolgárok szavazati jogával kapcsolatos vitára is.

„Helyes és igazságos elrendezés, nem áll szándékunkban változtatni rajta. Aki megtámadja, az számíthat rá, hogy vissza fogjuk utasítani a változtatására vonatkozó igényét. Ezért arra biztatok mindenki, hogy minél nagyobb számban vetessék fel magukat a választási névjegyzékbe, mert különben nem tudnak részt venni a jövő évi magyarországi választásokon. Arra kérem a külhoni magyar szervezetek vezetőit, hogy biztassák erre a saját közösségükhöz tartozókat” – fogalmazott a miniszterelnök.

A Zoom.hu értesülése szerint 325 millió forintot csoportosít át a kormány a határon túli magyar szervezetek honosítási programjára, a költségvetés „rendkívüli kormányzati intézkedésekre” szolgáló tartalékából. A támogatott öt szervezet a többi közt határon túli magyaroknak nyújt segítséget a magyar állampolgárság, illetve azon keresztül a magyarországi választójog megszerzéséhez. A Jobbik elnöke az ülés után azt mondta, egyetértenek a támogatással, de szerintük nem jó, hogy pártokhoz kötődő szervezeteknek osztják szét a pénzt.

„Fenntartásokkal és átalakításokkal megőriznénk a kormány politikájából a határon túliak támogatását. Fontosnak és sikeresnek tartjuk, ha az anyaország tudja támogatni a határon túl élő közösségek erősödését akár oktatási, akár gazdasági, akár más területen, de sokkal jobban fókuszáltnak és kevésbé pártpolitikainak szeretnénk látni e források szétosztását” – jelentette ki Vona Gábor.

A Demokratikus Koalíció szóvivője törvénytelenségnek nevezte a határon túli magyar szervezetek támogatását. Gréczy Zsolt szerint a 325 millió forintból a kedvezményezett szervezetek szavazókat toboroznak a Fidesznek a jövő évi választásokra.

„Százmillió forintot az Erdélyben működő Eurotrans Alapítvány kap, az a szervezet, amely még a fideszes irányítású Nemzeti Választási Iroda szerint is a választási csalás lehetőségét teremti meg azáltal, hogy a romániai magyar állampolgárok szavazási regisztrációjához szükséges személyi adatokat gyűjti és tárolja. Nagyobb vagy legalább ekkora baj, hogy a pénzt a költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékaiból csoportosítják át, ez azt jelenti, hogy Orbán Viktornak kevésbé fontos mondjuk egy magyarországi árvízkárosult vagy mondjuk egy téli rendkívüli helyzetben az a magyar, aki megfagyhat az utcán, mint hogy szavazatokat szerezzen a határon túl” – mondta Gréczy.

Egy romániai oknyomozó portál úgy tudja: az RMDSZ és az egyik szervezet ugyanazon a formanyomtatványon gyűjti az adatokat, amelyeket aztán kézzel vezetnek be a magyar Nemzeti Választási Iroda rendszerébe. Az NVI az Átlátszó érdeklődésére azt válaszolta: aggályosnak tartja, hogy a választók személyes adatait egy politikai szervezet tárolja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!