2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

A korábbi feltételekkel tanulhatnak a magyar diákok az Egyesült Királyságban

Hír TV

2018. július 3., kedd 21:22

Jövőre is a korábbi feltételekkel tanulhatnak a magyar diákok az Egyesült Királyságban - erősítette meg a brit nagykövet a Hír TV kérdésére. Az Egyesült Királyság, Európai Unióból való kiválása felvetette azt a kérdést is, hogy milyen tandíjak és ösztöndíjak mellett tanulhatnak a jövőben külföldi diákok Nagy-Britanniában.

András az Oxfordi egyetem egyik posztgraduális képzésére jelentkezett idén tavasszal. Azt mondja a Brexit miatt aggódott, hogy milyen feltételekkel végezhet. „Én egy olyan egyetemi képzésre jelentkeztem, aminek a második felére külön kell majd jelentkezni jövőre. Úgyhogy az eléggé fontos, hogy a feltételek és az anyagi része változatlan maradjon, mert különben nem tudok arra jelentkezni, és anélkül az egész nem érne semmit. Szóval most ezzel a jelentkezésemmel eléggé zsákbamacskát játszom” – mondta a Hír TV-nek Tringli András.

Hétfőn a brit kormány eloszlatta az aggodalmakat: bejelentettek, hogy a 2019-ben a brit egyetemekre jelentkező magyar és EU-s diákok továbbra is az korábbi pénzügyi feltételekkel tanulhatnak majd az Egyesült Királyságban.

„Ez például azt jelenti a magyar diákok számára, hogy ha jövő évben mondjuk Londonban elkezdenek tanulni, akkor 3 akár 4 évig, amíg Nagy-Britanniában tanulnak, brit diákként kezelik őket, ezt értjük a tandíjakra is, és ugyanúgy lesznek minden juttatásra is jogosultak, mint a brit diákok” – mondta a brit nagykövet, Iain Lindsay televíziónknak.

Az Engame Academy adatai szerint 2016-ban a Brexit után kissé visszaesett az angol felsőoktatásra jelentkező magyarok száma, de idén ez jelentősen megugrott: márciusig összesen 950 magyar fiatal jelezte, hogy Angliában szeretne diplomát szerezni.

„Az egyik oldalon van egy ilyen bizonytalanság, viszont a másik oldalon ott van az, hogy nagyon sokan gondolhatják azt ugye, hogy most van talán az utolsó év, hogy most van lehetőségük arra, hogy ezekkel a feltételekkel tudjak megkezdeni és aztán be is fejezni a tanulmányaikat, és ezzel élni szeretnének. Rövid távon egy ilyen pozitív hatása is van” – fejtette ki az Engame Academy ügyvezető igazgatója, Lévai Balázs.

A tényleges kilépésig a helyzet megoldottnak latszik. De a bizonytalanság mar most hatással van az angol felsőoktatásra: nagyon sok uniós fiatal, köztük sok magyar inkább más, kiszámíthatóbb országot választ a tovább tanulásra. Ilyen például Hollandia, alól az elmúlt pár évben megötszöröződött a magyar diákok száma.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!