2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A klebelsberges tanárok egy fillér jutalomra sem számíthatnak

Hír TV

2017. december 21., csütörtök 16:52, frissítve: csütörtök 19:22

Egy darab Mozart csokigolyót kapott az év végén az egyik állami fenntartású általános iskola komplett tantestülete – állítja az intézmény pedagógusa, aki a 444.hu-nak egy fotót is mellékelt a csomagról, amelyben az édesség mellett egy fenyővers és egy szerkesztett kis köszönőplakát is volt. A Magyar Nemzet egy nappal korábban arról írt, hogy Trócsányi László igazságügyi miniszter 200 ezer forintnyi Erzsébet-utalvánnyal jutalmazta magát, később pedig kiderült az is, hogy a kancellária dolgozói is 100, illetve 250 ezer forintnyi utalványt kaptak jutalmul.

A miskolci Földes Ferenc Gimnázium a Klebelsberg Központ (KK) fenntartása alatt működik. A KK által kezelt többi tanintézményhez hasonlóan egyetlen pedagógusa sem kap év végi jutalmat. A tőle száz méterre lévő Berzeviczy Gergely-szakközépiskolának a miskolci szakképző centrum a fenntartója, az oszt pluszpénzt karácsony előtt a tanároknak.

„A szakképzési centrumok, akárcsak a tankerületi központok, önálló gazdálkodásúak, ezt kigazdálkodták, ellenben a Klebelsberg Központhoz tartozó egyetlen tankerületről sem tudunk, ahol jutalmat osztottak volna. Ez nem helyes, hiszen a nagy »államosítás« az új köznevelési törvény életbe léptetésével pont azért indult, hogy ilyen ne következhessen be” – emelte ki a Hír TV-nek Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Egy arcát nem vállaló szakközépiskolai tanár úgy gondolja, most azt a pótlékot kapják meg, amelyet a KK-hoz tartozó iskolák tanárai már korábban megkaptak. „Az én véleményem az, hogy amit szeptemberben bérpótlék címen kapott egy intézmény, azt nyilván más fenntartású nem kapta meg, és most így kompenzálták az egyévi kieső összeget” – fogalmazott.

Az emelés azonban szeptemberben minden tanárnak járt volna – ez a három százalék volt a többéves béremelés utolsó része. Ám végül a kormány minőségi bérpótlékká alakította át, így az igazgatótól függött, ki mennyi emelést kapott.

A PDSZ regionális ügyvivője etikátlannak tartja az idei jutalmazást, mivel az különbséget tesz az állami intézményekben tanító pedagógusok között. „Fontosnak tartom azonban, hogy ne csak arról beszéljünk, miszerint nem kapnak a tankerületek év végi jutalmat, hanem azt is fontosnak látjuk, hogy a szakképző központok osztályfőnökei, munkaközösségi vezetői és egyéb pótlékkal érintett kollégák kapják meg a pótlékot. Tehát se ott, se itt ne legyen megrövidítve a munkavállaló” – emelte ki Szűcs Tamás.

A pedagógusok jutalmazásával a Fidesz-frakció nem foglalkozott, az egyébként is a kormány és a fenntartók dolga – mondja a kormánypárt frakciószóvivője. „Nem volt frakcióülésünk, ezért nem tudtunk a kérdéssel foglalkozni. Ha továbbra is feszítő probléma lesz, a következő ülésünkön biztos szóba fog kerülni” – fogalmazott Halász János.

Az egyházi fenntartású iskolák többségében is jutott a tanároknak év végi jutalom. De olyan is akad, ahol nemcsak a pedagógusok, hanem az intézmény valamennyi dolgozója többet vihet haza decemberben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!