2022. 05. 19. Csütörtök Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

CPAC Hungary 2022 - Konzervatív Politikai Akció Konferencia 16:50

A Klebelsberg-kastélytól is megszabadulna a Nemzeti Vagyonkezelő

Hír TV

2018. március 3., szombat 15:55, frissítve: szombat 17:47

Klebelsberg Kunó egykori nyári rezidenciáját 2017 nyarára újította fel az állam súlyos százmilliókért – a műemlék ingatlant akár tíz évre is birtokba veheti az, akit az MNV Zrt. nyertessé nyilvánít a március 8-án záródó pályázaton.

A Bethlen-korszak kultuszminisztere a pesthidegkúti kastélyban töltötte a nyarakat. A műemlék ingatlant az enyészettől mentette meg a második Orbán-kormány. A Klebelsberg-kastély átépítését a 2014-es választási kampány hajrájában jelentette be a körzet fideszes képviselője, Varga Mihály.

– Felújítjuk, mert hiszünk abban, hogy a jövőt építeni nem lehet a múlt teljes eltörlésével, hanem csak értékeinket átmentve – mondta akkor a nemzetgazdasági miniszter.

A közbeszerzést 2015 januárjában írta csak ki a Nemzeti Vagyonkezelő leánycége. A nyertes kivitelezők 476 millió forintért vállalták a felújítást. Az összeget a későbbiekben 740 millióra tornázták fel. A kastélyt, amelyben vendégházat is kialakítottak csaknem 30 szobával, tavaly júniusban adta át Orbán Viktor miniszterelnök.

– A XX. század második és harmadik évtizede a magyarság történetének súlyos próbaköve volt. Hogy az elvesztett világháború, a vörösterror 133 napja és a trianoni diktátum roppant súlya alatt mégsem temetett minket maga alá a történelem, nos, ezt néhány kivételes államférfiúnak köszönhetjük. Horthy Miklós kormányzónak, Bethlen István miniszterelnöknek és Klebelsberg Kunó miniszternek – mondta a miniszterelnök.

A Klebelsberg-kastélyt háromcsillagos hotelként hirdetik az egyik nemzetközi szállásközvetítő portálon, ahol nagyon keresettnek számít. Az árak szolidnak mondhatók, egy kétágyas szoba 15-18 ezer forintba kerül egy éjszakára. A műemlék ingatlant a vagyonkezelő is hirdeti. Az MNV Zrt. 5+5 évre adná bérbe a kastélyt. A pályázati felhívás szerint az első másfél évben a minimális bérleti díj nettó 592 ezer forint lenne. Az összeg a későbbiekben 1,1 millióra, hosszabbítás esetén pedig 1,2 millióra kúszna fel. A bérleti díj általánosságban alacsonynak számítana Budapest II. kerületében – mondja az ingatlanszakértő, hozzátéve: az egyedi körülmények nem hagyhatók figyelmen kívül.

– A különleges ingatlanoknál nagyon nehéz piaci árat becsülni. Egyrészt azért, mert például az ősfás környezet is korlátozhatja az ingatlanok átalakítását, illetve több különálló épületről van szó. Ráadásul az infrastrukturális ellátottság is kérdéses a vendéglátók szempontjából, hiszen például csak melegítőkonyhával rendelkezik. Az biztos, hogy nagyon stabil vendéglátói háttérrel kell rendelkeznie annak, aki ezt bérbe szeretné venni – jelentette ki Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője.

A Klebelsberg-kastély jelenleg egy szállodalánc tagja. A lánc körül egy olyan cég bábáskodik, amelyben közvetve érdekelt Ruszinkó Ádám. Ő 2016 májusáig helyettes államtitkárként felelt a turizmusért, hivatali ideje alatt szívesen látott vendég volt a minisztériumban Orbán Viktor kormányfő legidősebb lánya, Orbán Ráhel. Ruszinkó Ádám kormányzati megbízatása után háromnegyed évvel tűnt fel a szállodalánc körül.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!