2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A kampányhajrára tetőzik a Kovács Béla-ügy

Hír TV

2017. november 26., vasárnap 17:24, frissítve: vasárnap 17:47

A jövő évi kampányhajrára kerülhet tárgyalási szakaszba Kovács Béla kémügye. Az Átlátszó szerint ugyanis vádemeléssel ért véget a jobbikos EP-képviselő elleni nyomozás. Az ügyészséget az utóbbi években több esetben is azzal vádolta az ellenzék, hogy politikai utasításokat hajt véget.

A 2014-es választási kampány hajrájában robbant Simon Gábor ügye. Az MSZP addig háttérbe húzódó elnökhelyetteséről derült ki, hogy százmilliós bankszámlája van Bécsben, a pénzzel pedig nem tud elszámolni. A korábban még kormányközeli Magyar Nemzet banki adatokat mutatott be, az akkori gyanú szerint az újság az ügyészségtől kapta meg a papírokat. A Simon-ügyet a választásig napirenden tartotta a Fidesz, majd újra kétharmadot szereztek.

A szombathelyi MSZP-s Czeglédy Csabát idén júniusban vették őrizetbe, mert a gyanú szerint diákmunka közvetítő cége a dolgozók után nem fizetett be minden adót. Bár még vádemelésig sem jutott az ügyészség, a parlament már ítéletet hirdetett: kormánypárti szavazatokkal határozatban mondta ki az Országgyűlés, hogy a Czeglédy és társai több ezer embert károsítottak meg, akiket kárpótolni kell.

A politikus ügyvédje szerint valójában csak néhány tucat embernek nem tudtak időben fizetni. „Teljesen egyértelmű, hogy ez egy koncepciónak a része, és azzal, hogy ez a félmondat ez a két szó bekerült a határozati javaslatba, teljesen egyértelmű, hogy egy nagyon erős nyomásgyakorlást próbálnak az igazságszolgáltatás felé megvalósítani, és teljesen nonszensz, hogy egy országgyűlési határozatba bekerüljön egy folyamatban lévő büntetőeljárás kapcsán” – mondta Hankó Faragó Miklós.

Dobrev Klárát is kihallgatták a héten az ügyben, mivel cége kölcsönt adott Czeglédy Csabának. Az idézésről a kormánypárti sajtó hamarabb értesült, mint maga az érintett. Az Altus Zrt. vezérigazgatója feltöltötte a Facebookra a kihallgatás jegyzőkönyvét. Szerinte ugyanis semmi olyat nem kérdeztek tőle a nyomozók, amit már ne tudtak volna amúgy is.

„Ennek a tanúkihallgatásnak semmilyen más célja nem volt mint az, hogy önök készíthessenek egy képet az Orbán-kormány egyik legádázabb ellenfelének, Gyurcsány Ferencnek a felségéről, hogy éppen bemegy egy büntetőüggyel kapcsolatban a NAV-ra, és hogy ennek kapcsán valami módon hírbe keverjenek” – mondta Dobrev Klára.

A jobbikos Kovács Béla esetében már megszületett a vádemelés. Az EP-képviselő kémkedési ügyében több mint három éve nyomoznak. Az Átlátszó.hu szerint az első tárgyalási napokat a 2018-as választási kampány közepén tarthatják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!