2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

A jövőben is fellépnek a kilakoltatások ellen

2015. július 7., kedd 17:25, frissítve: kedd 17:47

Az elhelyezés nélküli kilakoltatások magyarországi gyakorlata igazságtalan, embertelen és alapvető jogokat sért – ez a véleménye a Város Mindenkié nevű civil csoportnak, amely a jövőben is fellépne a kilakoltatások ellen. A civil aktivistákat a szabálysértési bírság sem tartja vissza. A bíróság mai ítélete szerint két aktivistának is fizetnie kell amiért élőláncot alkotva próbálták megakadályozni tavaly egy család kilakoltatását Budapesten.

Egy háromgyermekes budapesti család kilakoltatását próbálta élőlánccal megakadályozni a Város Mindenkié nevű civil csoport tavaly novemberben, röviddel a kilakoltatási moratórium bevezetése előtt. Négyen kaptak emiatt szabálysértési bírságot. A büntetést bíróságon támadták meg. „Nevezett személy a lakás bejárati ajtaja előtt ült, néhány fiatal személlyel összekapaszkodva és passzív magatartásával megakadályozta a hatóság lakásba jutását” – mondta a bíró.

A bíróságon a négy aktivista elismerte tettét, de azzal védekeztek, hogy passzív ellenállásuk nem hordozott társadalmi veszélyt. „Egy olyan országban, ahol az állami politikák, illetve az önkormányzati politikák rendszerszerűen vezetnek sokak alapvető emberi jogainak sérelméhez, az elhelyezés nélküli kilakoltatások embertelen gyakorlata veszélyes a társadalomra, és ez ellen erőszakmentes polgári engedetlenséggel tiltakozni nem veszélyes a társadalomra” – mondta Misetics Bálint, a A Város Mindenkié csoport aktivistája.

A bíróság végül a négy aktivista egyikénél hatályban tartotta a kirótt 10 ezer forintos pénzbírságot. Egy másik társa is ugyanennyit fizethet. Két aktivista pedig figyelmeztetést kapott, makulátlan előéletük miatt. A bíróság azzal indokolta a döntést, hogy már maga a szándékos jogsértés is társadalmi veszélyességet hordoz. „A bíróság utal arra, hogy a jogellenesség a büntetendővé nyilvánításnak az alapja. Ez a jogellenesség tulajdonképpen a kifejezője a társadalomra veszélyességnek” – mondta Nagy Szabina, a A Város Mindenkié csoport bírója.


A pénzbüntetés ellenére a civilek folytatják. Az egyik aktivista azt hangoztatta: a folyamatos kilakoltatások miatt ők sem maradhatnak tétlenek, küzdeni akarnak a lakhatási szegénység ellen. „Mióta vége van a téli kilakoltatási moratóriumnak ezt különböző eszközökkel tesszük, amikből az utolsó az élőlánc vagy a polgári engedetlenségnek más formája” – mondta Pósfai Zsuzsa. Hozzátette: ha a tavaly novemberihez hasonló eset lesz, ugyanúgy fognak eljárni, mint akkor.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!