2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A jegybank felelősségét is felrótták a botrányok kapcsán

2015. március 21., szombat 15:58

A Magyar Nemzeti Bank felelőssége is a sorozatos brókerbotrány – Bod Péter Ákos volt jegybankelnök és Kupa Mihály egykori pénzügyminiszter szerint. A pénteki budapesti konferencián a jegybank alelnöke is részt vett, a bírálatokra azonban nem reagált.

„Ha valaki akár kockás papíron, akár elektronikus rendszeren évek óta valamit mellékönyvel, akkor az részben az ágazatra is nagyon rossz fényt vet, részben a felügyeletre, hiszen ezt kell tudni” – mondta Bod Péter Ákos. A bankrendszer után a brókercégeknél is szükség lehet konszolidációra, de a mostani sorozatos botrányok elsősorban a pénzügyi felügyelet hibáira világítanak rá, véli a jegybank egykori elnöke. „Én a felügyeletet egy időben irányítottam, de hát akkor az embernek ott voltak az emberei a piacon, és ha valami furcsa dolog volt, ha valaki túl jót ígért az összes többihez képest, akkor odamentek az ellenőrök és nézegették, hogyan tud ilyen jó megtérülést ígérni, miközben senki más nem tud. Ezek nem annyira meglepetésszerű dolgok, ezeknek mindig híre megy” – mondta Bod Péter Ákos.

Az ellenőrzés nem mondható életszerűnek, rótta fel a Magyar Nemzeti Banknak az egykori pénzügyminiszter. Kupa Mihály szerint ugyanis a jegybank csak a formai követelményeket ellenőrzi, a furcsaságok és a piramisjátékról szóló piaci pletykák nem tűntek fel a hatóságnak. Pedig a Quaestor esetében a nyilvánosan elérhető mérlegadatok és a cégcsoport mérete sem indokolta volna az egyre nagyobb méretű kötvénykibocsátást. Ráadásul tavaly az MNB adott engedélyt a Quaestornak 70 milliárd forint értékű kötvénykibocsátásra, ezt fejelte meg a cég egy 150 milliárdos, engedély nélküli értékesítéssel.

A statisztikai hivatal volt elnöke viszont a politikát hibáztatja. Mellár Tamás szerint az MSZP és a Fidesz úgy mutogat egymásra, hogy kormányon mindig a saját malmukra hajtják a vizet. „Elég szorosan összekapcsolódik a politika és a pénzügyi befektetői világ, és attól függően, hogy éppen milyen irányultságú kormányok vannak, ezek azért nagyjából megcsinálják a maguk kis üzletét és ez a szektor is túl van szabályozva, ezért mindig azokat a szabályokat fogadják el vagy érvényesítik, amelyik éppen valamelyik érdekében áll” – mondta Mellár Tamás, a KSH volt elnöke.

A pénzügyi találkozón ott volt a Magyar Nemzeti Bank alelnöke is, de Balog Ádám nem akart a Hír TV-nek nyilatkozni.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!