2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

A Hóman-szobor ellen tiltakozott a Mazsihisz

2015. december 13., vasárnap 17:30, frissítve: vasárnap 20:20

Az izraeli nagykövet és az amerikai kormány antiszemitizmus-ügyi biztosának részvételével tiltakozott a Hóman-szobor felállítása ellen a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Székesfehérváron.

A demonstrációt Fénnyel a sötétség ellen címmel hirdették meg, utalva a hanukára, amely a zsidó vallásban a fény ünnepe. Az egykori antiszemita kultuszminiszternek, Székesfehérvár volt országgyűlési képviselőjének egy civil szervezet állítana emléket a városban.

A Mazsihisz akcióját nem zavarták meg ellentüntetők, igaz, a helyszínt a rendőrség hermetikusan körbezárta – számolt be 17 óra után a Hír TV munkatársa a helyszínről.

A megemlékezés-tiltakozás körülbelül 40 perces volt, amelyet Heisler András Mazsihisz-elnök nyitott meg, aki többször is hangsúlyozta, hogy Magyarországon tilos és nem lehet se emléktáblát, se szobrot állítani olyan politikusnak, aki antiszemita. A Mazsihisz elnöke hozzátette: az antiszemitizmussal azonosul az, aki szobrot állít Hóman Bálintnak. Heisler András reflektált Cser-Palkovics András pénteki sajtóközleményére is, a Mazsihisz-elnök szerint nincs mit meggondolni, és szerinte csak egyenes beszéddel lehet nemet mondani. „A hanukaünnepségünkön együtt fogalmazzuk meg Magyarország üzenetét. Náci eszmék mellett végsőkig kitartó, vállaltan rasszista, antiszemita politikus ne kaphasson soha és sehol szobrot hazánkban. De hozzáteszem, ne legyen neki emléktáblája sem, bármi legyen rajta a felirat” – fogalmazott.

Kardos Péter rabbi egyetlenegy mondatot hiányolt a polgármestertől, hogy ne legyen szobor. Az eseményen részt vett Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete, aki arról beszélt, hogy erősíteni, segíteni kell az önkormányzatot, hogy ez a szobor, vagy más hasonló ne állhasson majd Székesfehérváron vagy bárhol másutt az országban. Feltűnt az amerikai kormány antiszemitizmus-ügyi biztosa is, aki ugyan nem szólalt fel, de a hanukaünnepség alkalmából gyertyát gyújtott. „Felfoghatatlannak tartjuk, hogy valaki egy olyan ember előtt akar tisztelegni, aki több százezer magyart fosztott meg az állampolgárságától a zsidó vallásuk miatt, aztán azt szorgalmazta 1944-ben, hogy deportálják őket, ami után valóban deportálták is ezeket az embereket a haláltáborokba. 440 ezer embert” – nyilatkozta Ira Forman.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!