2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

A hódokkal dolgoznak össze a közmunkások

2017. január 14., szombat 11:58, frissítve: szombat 12:59

Elszaporodtak a hódok a Bakonyban. Az önkormányzat örül a védett állatoknak és már azt is kitalálták, hogyan fordíthatják hasznukra az állatok által okozott kárt.

Teljesen körberágták és kidöntötték az egyik vastag fát a hódok a Hódos-ér partján. És ezt is. Régen nagyon sok hód élt itt, erről kapta nevét a Hódos-ér is, aztán az állatok gyakorlatilag eltűntek és csak három éve jelentek meg újra. Az erdőjárók szerint tavaly szaporodott el az itt élő kolónia. A hód ma már védett állat, korábban azonban a bundájukért vadászták őket és persze azért is, mert komoly károkat okoznak.

„Szerintem a hódok azért rágják ezeket a fákat, mert táplálék, meg hogy koptassa a fogát. Vésőszerű fogazata van. A folyómedrekben nagy pusztítást tud hagyni” – mondta egy hivatásos vadász, Kiss Sándor.

Az extrém hideg ellenére jó meleg van a porvai óvodában. A hódok által kidöntött fákkal fűtenek, még a rágásnál képződő forgács is jól jön.

„A közfoglalkoztatás keretében dolgoztatott emberekkel mi ezeket daraboltuk, bevittük és az óvoda fűtésére hasznosítottuk, de volt olyan időszak, amikor a szociálisan rászoruló családoknak is tudtunk biztosítani ebből némi tűzifát a hidegebb napokon” – mondta a település polgármestere, Veinperlné Kovács Andrea.

Az erdőt nem féltik a porvaiak. Azt mondják, így van egyensúlyban a természet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!