2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

A hírzárlat ellenére kiderült, mégis kormányzati gépeket vásárol az Orbán-kabinet

Hír TV

2017. december 17., vasárnap 12:15, frissítve: vasárnap 19:51

Nem kormánygépként, hanem katonai szállító repülőként fognak hadrendbe állni azok a repülőgépek, amelyeket a Magyar Honvédség készül megvásárolni. Ezt a Honvédelmi Minisztérium közölte a Hír TV-vel. Az első Airbus A319-es gépet még letakart felségjelekkel sikerült lefotóznia szombaton egy amatőr fotósnak a csehországi Ostrava repülőterén. Elsőként szerdán a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy átalakított, többfunkciós repülőgépeket vesz meg a honvédelmi tárca a csődbe ment német fapados légitársaságtól, az Air Berlintől.

Az Air Berlin német légitársaság egyik Airbus A319-es típusú gépe készül felszálláshoz ezen az amatőr videón. A légitársaság novemberben ment csődbe, és a Magyar Nemzet szerdán már arról írt, hogy a flotta két gépét a magyar kormány veszi meg. A külügyminiszter, Szijjártó Péter aznap még nem tudott ilyen tervről.

– Mai sajtóhír, hogy kormánygépeket vehet a magyar kabinet az Air Berlintől. Meg tudja-e ezt erősíteni?
– Nem tudok ilyenről.
– Van ilyen terv?
– Hogy az Air Berlintől gépeket vegyünk? Hát meglepődnék.
– Bárki mástól?
– Nem tudok arról, hogy bármilyen légitársaságtól repülőgépeket készülne venni a kormány.

A repülőgépek le- és felszállását amatőr fotósok, úgynevezett szpotterek előszeretettel fényképezik. Egyikük készítette ezt a képet is szombaton a csehországi Ostravában. Egy, korábban az Air Berlin flottájában szolgált A319-es gép gurul a futópályán letakart lajstromjelekkel. A Magyar Nemzet kormányzati forrása szerint ezt a gépet vette meg a honvédség. Lázár János májusban már jelezte, hogy tervezik repülők vásárlását.

Orbán Viktor miniszterelnöknek külön kormánygépet nem fog vásárolni a kormányzat. A Magyar Honvédség kap szállító járműveket, amelyeket állami vezetők is – amennyiben a honvédség nem használja – használhatnak. Ugyanúgy, mint az elmúlt 30 évben – mondta a kancelláriaminiszter.

A kancelláriaminiszter szavait támasztja alá a Honvédelmi Minisztérium válasza is. Kérdéseinkre azt írták, hogy nem a kormány, hanem a Magyar Honvédség számára történik gépbeszerzés katonai, honvédelmi feladatokra, illetve szükség esetén állampolgárok szállítására. Azt is közölték, hogy a gépek jövő év elején állhatnak hadrendbe. A tárca arra a kérdésre nem válaszolt, hogy mennyibe kerülnek a repülők.

Harmadik kormányzati ciklusában – idén szeptember 27-ig egyébként a miniszterelnöknek 109 külföldi útja volt. A Hír TV korábbi közérdekű adatigénylésére a külügyminisztérium azt is elárulta, Orbán Viktor legalább 3 átlagos családi ház árát repülte el – ugyanis csak a kormányfő repülőjegyeire több mint 90 millió forintot költöttek adófizetői pénzből.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!