2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

A hetedik cikkely fenyegeti Magyarországot

Hír TV

2018. április 12., csütörtök 14:21, frissítve: csütörtök 15:11

Az uniós alapszerződés 7-es cikkelye szerint eljárás megindítását javasolja Magyarországgal szemben az Európai Parlament illetékes szakbizottsága. Ez a legsúlyosabb szankció egy tagállammal szemben az EU-ban, és a szavazati jog felfüggesztését is jelentheti. A csütörtöki vitában a többi közt elhangzott, hogyha most jelentkezne uniós tagságért Magyarország, akkor nem kapná meg azt.

Összesen 12 területen talált olyan súlyos problémát a magyar állam működésével kapcsolatban az Európai Parlament jelentéstevője, amely arra mutat, hogy Magyarországon rendszerszerűen sérülnek az uniós alapértékek.

„Ez nem arról szól, hogy kívülről szeretnénk befolyást gyakorolni, még csak nem is a bevándorlókról, menedékkérőkről szól, hanem arról, hogy megvan-e a magyaroknak a joguk ahhoz, hogy úgy kezelje őket a kormány, ahogy azt bármelyikünk elvárná a saját kormányától. Arról szól, hogy az állam hogyan bánik az állampolgáraival. Nekünk itt az Európai Parlamentben az a kötelezettségünk, hogy felszólaljunk és a Bizottságnak és az Európai Tanácsnak is meg kell mutatnia, hogy számítanak az európai értékek” – emelte ki a vitában Judith Sargentini, a Zöldek EP-képviselője.

A Fidesz képviselője szerint azonban ez az eljárás is csak bosszú amiatt, mert Magyarország nem áll be a sorba és ellenzi a kvótákat. „Azért büntetnek minket, mert következetesen kiálltunk, és ezután is ki fogunk állni amellett, hogy márpedig nem lesz kötelező migránsbetelepítés Magyarországon, mert ezt megerősítették a polgárok” – emelte ki Gál Kinga, a Fidesz–KDNP EP-képviselője.

A Demokratikus Koalíció szerint teljesen érthető, hogy a jelentés ezekre a következtetésekre jutott, ugyanis az elmúlt nyolc évben Orbán Viktor a nyugati értékekkel ellentétes illiberális államot épített ki. „Ez a jelentés arról szól, hogy Magyarországon 2010 óta olyan kormányzati politika zajlik, amely tudatosan, és rendszeresen szembe megy azokkal az értékekkel, amelyekre az Európai Unió felépítették” – jegyezte meg Niedermüller Péter EP-képviselő.

Ma nem fogadnák be Magyarországot

A vita során csak a szélsőjobboldali és az euroszkeptikus képviselők védték meg a magyar kormányt. A többség szerint indokolt a legsúlyosabb szankció, olyan is volt, aki szerint Magyarországnak nincs helye az unióban. „A kérdés, amit meg kell válaszolnunk, az nem a 7-es cikkelyről szól. A kérdés az, hogyha Magyarország ma nyújtaná be a csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz, elfogadnánk-e tagként Magyarországot. Nem, nem fogadnánk el” – hangoztatta Sophie in't Veld liberális EP-képviselő.

A MSZP politikusa szerint a költségvetési tervezés és Európa újragondolása időszakában ez az eljárás nagyon rosszul érintheti a magyar embereket és ezért az Orbán-kormány a felelős. „Magyarország és a magyar kormány ilyen magatartással és ilyen súlyos tényszerű megállapításokkal terhelten van jelen, akkor mindannyian elgondolkozhatunk azon, vajon sérülnek-e Magyarország érdekei, például az európai uniós költségvetési tervezési időszakban. Állítom, még így a választási kampány után is, bármit mond a Fidesz, súlyos, rendkívül súlyos hazaárulás, amit művelnek velünk” – fogalmazott Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!