2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Híradó 18:30

A Helsinki Bizottság visszautasítja a Fidesz Soros-vádját

Hír TV

2018. május 28., hétfő 11:11, frissítve: hétfő 18:16

A bírói kar és nem Soros György felkérésére tartanak előadásokat a Magyar Helsinki Bizottság jogászai magyar bíróságokon - ezt a jogvédő szervezet szóvivője közölte a Hír TV-vel Halász János szavaira reagálva. A Fidesz-frakció szóvivője vasárnap azt mondta: „a Soros-hálózat már a bíróságokra is betette a lábát” azzal, hogy a Helsinki Bizottság migránspárti érzékenyítő tréningeket tart bíróknak. A civil szervezet szerint ez nemcsak ellenük, hanem a bíróságok függetlensége elleni támadás is.

2016 januárjában első fokon veszített a Fidesz a Magyar Helsinki Bizottság ellen, amiért még a 2015-ös menekültválság idején adatok meghamisításával vádolták meg a jogvédő szervezetet. Később a bíróság jogerősen is a Helsinkinek adott igazat. Hiába ment el a Fidesz a Kúriáig, végül sérelemdíjat kellett fizetniük.

A bíróság által megítélt egymillió forintos sérelemdíjat a menedékkérők jogi segítségnyújtására fogjuk fordítani - jelentette ki a bizottság elnöke, Pardavi Márta.

A Fidesz vasárnap arról beszélt, hogy a Soros-hálózat már a bíróságokra is betette a lábát azzal, hogy az egyik legismertebb migránsbarát Soros-szervezet, a Magyar Helsinki Bizottság rendszeresen úgynevezett migránspárti érzékenyítő tréningeket tart bíróknak, bírósági alkalmazottaknak a migránsokat érintő ügyekben.

A Helsinki Bizottság több más civil és szakmai szervezettel együtt valóban tart képzéseket és előadásokat bíróknak. Azt mondják: nemzetközi jogi témájú előadásokat tartanak, nem pedig a migránsok betelepítését oktatják.

Egy nagyon bonyolult kérdés a menekültügy, de az idegenrendészet sem olyan egyszerű, hiszen egyszerre alakítják a szabályokat hazai jogszabályok és nemzetközi egyezmények vagy nemzetközi jogszabályok és ezek adott esetben - hisz erre volt már példa - ütköznek egymással. És arra kíváncsiak a bírók, hogy hogyan lehetne ezt az ütközést elkerülni, hogyan hozhatnának jobb, szakmailag felkészültebb, tisztességesebb döntéseket - mondta a a Helsinki Bizottság szóvivője, Zádori Zsolt.

A Fidesz közérdekű adatigényléssel derítené ki, hogy kiknek tartott ilyen tréninget a Helsinki Bizottság. A DK szerint ez valójában a bíró listázását jelentené..

A következő hetekben és hónapokban a kormány minden olyan bírát Soros-ügynöknek fog bélyegezni, aki nem kötődik az állampárthoz és aki nem a számukra megfelelő ítéletet hozza - mondta a párt országgyűlési képviselője, Arató Gergely.

A Fidesz-frakció közleményben reagált. Azt írták: joguk van tudni, hogy a Soros-hálózat hogyan próbálja behálózni a magyar bíróságokat, ezért azt szeretnénk megtudni, hogy a Helsinki Bizottság mely bíróságokon tart migránsok iránti "érzékenyítő tréningeket".

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!