2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„A határzárat el kell fogadni, de az egyház ajtóként működhet a kerítésen”

Hír TV

2018. március 24., szombat 12:18, frissítve: szombat 15:11

A Borsod megyei Arnóton találkoztak a Magyar Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének lelkészei. A közgyűlésen számot adtak az elmúlt év történéseiről, és megemlékeztek a reformáció 500. évfordulójáról. Az egyházkerület elnökét korábban az egyházon belül is támadtak amiatt, hogy támogatta a migrációt. Fabiny Tamás szerint a határzárat el kell fogadni, de az egyház ajtóként működhet a kerítésen.

A Miskolchoz közeli Arnóton tartotta meg közgyűlését a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerülete. Az alig 2500 lakosú borsodi falu az egyetlen a megyében, ahol mind a négy történelmi egyháznak van gyülekezete.

„Nem túlzok, ha azt mondom, hogy történelmi esemény. Arnótról tudni kell, hogy egy evangélikus ősi fészek. Már a reformációt követően, a lutheri tanok terjedését követő néhány évtized után az 1500-as évek közepétől már evangélikus felekezet működött településünkön. Mint oly sok települést szép hazánkban, Arnótot is a török elpusztította, de a folytonosság biztosítva lett azáltal is, hogy az 1600-as évek végén szlovák anyanyelvű evangélikus jobbágyokkal telepítették újra a településünket” – mondta Üveges István, a település polgármestere.

A budapesti központtal rendelkező egyházkerület a többi között Borsod, Szabolcs és Nógrád megyére is kiterjed, ahol jellemzően a hátrányos helyzetűek segítése a cél. Az egyházkerület elnöke szerint ezt a jelenlétet erősítik meg az Arnóton tartott közgyűléssel.

„Örömmel tudom elmondani, hogy itt Arnóton megalakult az Abafy Gyula Evangélikus Szeretetszolgálat, ami azt jelenti, hogy a hátrányos helyzetűeket tudjuk támogatni népkonyhával, ruhaakciókkal, munkahelyteremtéssel. Arnóton van ennek a központja, de Miskolcra vagy például Csenyétére is kiterjed. Csenyétén indítottunk el – talán az egész ország legszegényebb falvában – egy olyan szociális, diakóniai és lelki programot, amely az ottani cigányság felemelésén igyekszik fáradozni” – mondta Fabiny Tamás elnök püspök, a magyarországi lutheránusok vezetője.

Fabiny Tamást korábban többen fórumon is támadták, mert szerinte elhibázott lépés a migráció teljes elutasítása.

„A kerítést, mint realitást el kell foganunk, ugyanakkor ezen a kerítésen legyen ajtó. Fontosnak tartom, hogy az egyház adott esetben az ajtó nyitásában tud segíteni. Hogyha valaki rajtunk keresztül, a mi referenciánkkal érkezik – akár az EMMI-vel együttműködve, hiszen ott létrejött egy olyan munkabizottság, amelyik a miniszter úr irányítása alatt egyházi tanácsadó testületként működik – és hogyha mi valakivel kapcsolatban igazolást adunk, hogy egy olyan üldözött keresztény közösséghez tartozik, akiknek a magyarországi befogadása indokolt lehet, akkor reménység szerint az ő elbírálásuk pozitívan történik” – tette hozzá a püspök.

A közgyűlésen a reformáció 500. évfordulója mellett az Arnóton született Pártai Tivadarnak, a Kisgazda Párt alapítójának és Túróczi Zoltán evangélikus püspöknek is emléket állítanak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!