2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A hála virágaival demonstráltak Geréb Ágnes mellett

Hír TV

2018. január 20., szombat 19:32, frissítve: szombat 20:57

A szervezők arra akarták felhívni a figyelmet: a magyar társadalom az otthon szülés mellett az apás szülést és a szabadabb, nyugodtabb kórházi vajúdást is neki köszönheti.

Milos tulipánt tűzött a Szabadság híd korlátjára. Édesanyjával így köszönték meg a nemrég börtönbüntetésre ítélt Geréb Ágnesnek, hogy ő és a testvérei otthon jöhettek világra. „Szeretjük Geréb Ágit, és úgy érezzük, nem igazságos, hogy börtönbe kell mennie” – fogalmazott az édesanya.

Geréb Ágnes a magyarországi otthon szülés úttörője. Sok édesanya és család érezte úgy, hogy a munkájáért hálát kell adnia.

„Mind a két gyerekemet otthon szültem, és ott volt velem az ikertestvérem, az apukája, a nővérem, és háborítatlanul, csodálatosan szültem, és azt gondolom, hogy kevés ember tett ennyit a szabad szülésért, mint Geréb Ági” – nyilatkozta egy másik demonstráló asszony.

A szimpátiademonstrációt is édesanyák szervezték. Fontosnak tartották felhívni a figyelmet arra: a magyar társadalom nem csak az otthon szülés intézményét köszönheti Geréb Ágnesnek. Ő járta ki a többi közt azt is, hogy az újszülöttet és az édesanyát ne válasszák el egymástól.

„Az, hogy az édesapák ott lehetnek, és mára természetessé vált, annak köszönhető, hogy ő a 70-es években elindította a folyamatot. Én még nem is éltem a 70-es években. Az, hogy nekem nem volt kérdés, hogy megváltoztathatom-e a testhelyzetemet szülés közben, nem volt mindig így. Az édesanyám még feltett és kikötött lábbal szült a kórházban” – emelte ki Nagy Petra Júlia szervező.

Geréb Ágnest másfél hete két csecsemő halála miatt ítélték két év fogházra. Mindkét baba otthon jött világra, az egyikük 12 percig nem kapott oxigént, a másik gyerek gerincsérülést szenvedett, mert elakadt szülés közben. Az ügy évek óta húzódott, 2012-ben már jogerős ítélet is született. Geréb Ágnes azonban perújítást kezdeményezett.

„A perújítási indítványt nem csupán az ítélet egyes tényállási pontja tekintetében, hanem a kettes tényállási pont tekintetében is elutasította, ennek az eredménye az, hogy az alapügyben másodfokon hozott, jogerős határozat az érvényes” – mondta a Fővárosi Ítélőtábla tanácselnöke, Lassó Gábor január elején. Így a Fővárosi Ítélőtáblán jogerőssé vált az eredetileg kiszabott, kétéves szabadságvesztés és a foglalkozástól való tízéves eltiltás is.

A bíróság tíz évre a foglalkozásától is eltiltotta Geréb Ágnest. Az asszony ingerülten bírálta az ítéletet a Riasztás stábjának: 

„Egész szakmai életutamban azon dolgoztam, hogy a magyar nők minél biztonságosabb, minél emberibb, minél méltóbb körülmények között szüljenek, és ezt most a magyar bíróság más szempontból tekintette, a hálapénzen alapuló orvos, szülész-nőgyógyászok szakirodalmi háttér és egyéb nélküli szakvéleményét tekintette a mi bizonyítékainkkal szemben” – nyilatkozta.

Az ügyben további jogorvoslatra nincs lehetőség, Geréb Ágnesnek börtönbe kell vonulnia. A mellette kiálló szimpátiatüntetést több magyar és külföldi nagyvárosban is megrendezték.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!